Αναρτήθηκε στις 21/01/2018 σε Νηστίσιμα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Πίτες, Συνταγές
Πιτάκια με πιπεριές και μανιτάρια
Πεντανόστιμα, τραγανά πιτάκια γεμιστά με πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, κρεμμύδι και μανιτάρια, αρωματισμένα με σκόρδο, φρέσκια ρίγανη και θυμάρι. Μια εύκολη και απλή συνταγή για πιτάκια λαχανικών για το τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας. Συνοδέψτε τα με γιαούρτι και απολαύστε τα ως τον απόλυτο μεζέ με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα σας.
Υλικά συνταγής
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρεδάκια
- 400 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε μικρά καρεδάκια
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρεδάκια
- 1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρεδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 2 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι ρίγανη, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/2 φλ. επιπλέον για άλειμμα φύλλων
- αλάτι πιπέρι
- 6 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ περίπου ή μέχρι να γίνει διάφανο. Αυξάνετε τη φωτιά, προθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά για 3 λ.
- Στη συνέχεια ρίχνετε τις πιπεριές, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα αφήνετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να “μαραθούν”. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση.
- Απλώνετε ένα φύλλο κρούστας στο πάγκο εργασίας σας (τα άλλα τα αφήνετε στο ψυγείο ή στην άκρη σκεπασμένα με νωπή πετσέτα και να μη στεγνώσουν) και τα κόβετε κάθετα στα 3 ή στα 4 (ανάλογα το μέγεθος που θέλετε). Απλώνετε στην άκρη κάθε κομματιού από 1 κ.σ. περίπου γέμιση και τα διπλώνετε σε τρίγωνο μέχρι επάνω.
- Αραδιάζετε τα πιτάκια σας σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και τα αλείφετε καλά στην επιφάνειά τους και τα τοιχώματα με το ελαιόλαδο. Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται υπέροχα ζεστά ή και κρύα ενώ συνοδεύονται ιδανικά με γιαούρτι.
21/01/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πιτάκια με πιπεριές και μανιτάρια