Πίτα του βοσκού με αρνάκι και πουρέ πατάτας με τυρί

Πίτα του βοσκού με αρνάκι και πουρέ πατάτας με τυρί

Σας περίσσεψε ψητό στα κάρβουνα ή στο φούρνο; Σας αρέσει η γεύση του αρνιού ακόμα και σε πίτες; Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη γρήγορη και απλή συνταγή (από εδώ) για μια λαχταριστή πίτα του βοσκού με μπουκίτσες αρνιού σε σάλτσα ντομάτας με λαχανικά. Νόστιμο, γρήγορο, εύκολο και χορταστικό φαγητό που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε σαν ορεκτικό ή και κυρίως γεύμα. 

Υλικά συνταγής

  • 1.400 γρ. περίπου πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, κομμένες στα τέσσερα
  • 700 γρ. αρνί χωρίς κόκαλα 
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κοφτή κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κουτί των 400 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμός ντομάτας (πασάτα)
  • ¾ φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος ή κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού κατεψυγμένο καλαμπόκι και αρακά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο κρύο
  • ¾ φλ. τσαγιού γάλα πλήρες ή ξινόγαλα αριάνι
  • 2 φλ. τσαγιού τριμένο, κίτρινο τυρί που λιώνει (όπως το τσένταρ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ πολύ καλά. 
  2. Μέχρι να βράσουν οι πατάτες ετοιμάζετε το αρνί. Αν έχετε ήδη ψημένο έτοιμο αρνί, το ξεκοκαλίζετε και το “ξεψαχνίζετε” με τα χέρια ή το κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια. Αν έχετε φρέσκο άψητο αρνί, το βράζετε μέχρι να μην έχει καθόλου ροζ χρώμα (αίμα), το στραγγίζετε και μόλις μισοκρυώσει το ξεψαχνίζετε ή το κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια. 
  3. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ή ρηχή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το θυμάρι και τα σοτάρετε για 5 λ περίπου μέχρι να μελώσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλεύρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1-2 λ επιπλέον.
  4. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το ζωμό ή κρασί, το καλαμπόκι με τον αρακά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να μείνει με λίγα υγρά. Προσθέτετε το ξεψαχνισμένο αρνί και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα για 5 λ επιπλέον μέχρι να “ρουφήξει” σάλτσα το αρνί και σωθούν τα υγρά.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε το μείγμα αρνιού-σάλτσας σε ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 23×33 εκ. περίπου και το στρώνετε ομοιόμορφα. 
  6. Όταν βράσουν καλά οι πατάτες, τις στραγγίζετε και όσο είναι ακόμα καυτές τις λιώνετε σε πουρέ με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα ή ξινόγαλο, αλατοπίπερο και το 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. 
  7. Στρώνετε ισομερώς το πουρέ πάνω από το μείγμα αρνιού, ισιώνετε την επιφάνεια και πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τσένταρ. Ψήνετε τη πίτα στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 40 λ περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να χλιαρίνει  και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε σαν ορεκτικό ή κυρίως πιάτο. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πίτα του βοσκού με αρνάκι και πουρέ πατάτας με τυρί

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.