Πίτα με σπανάκι, ρύζι και φέτα

Πίτα με σπανάκι, ρύζι και φέτα

Μια συνταγή για μια πίτα με σπανάκι, ρύζι και φέτα. Απολαύστε τη σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό με τα ψητά σας ή και σκέτη.

Υλικά συνταγής

  • 150 γρ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκο
  • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο ή 250 γρ. κατεψυγμένο
  • 250 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια σας
  • 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/4 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 60 γρ. ελαιόλαδο [ή βούτυρο λιωμένο]
  • 8 φύλλα κρούστας
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε καλά το ρύζι και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Αν έχετε κατεψυγμένο σπανάκι, το ξεπαγώνετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα πολλά υγρά του. Αν έχετε φρέσκο, το καθαρίζετε, το πλένετε, το κόβετε σε κομμάτια και το ρίχνετε σε κατσαρόλα με κοχλαστό νερό για 2-3 λ. Το στραγγίζετε σε σουρωτήρι πιέζοντάς το και με τα χέρια σας να στραγγίξει καλά τα υγρά του.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το στραγγισμένο σπανάκι, τη θρυμματισμένη φέτα, τα χτυπημένα αυγά, τα ψιλοκομμένα άνηθο, δυόσμο, κρεμμυδάκια και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το κρύο βρασμένο ρύζι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. 
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις ή στους 160C στον αέρα. Λαδώνετε ή βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 22-23 εκ.
  4. Απλώνετε στο πάγκο εργασίας σας ένα φύλλο και το αλείφετε με ελαιόλαδο ή βούτυρο. Απλώνετε από πάνω άλλα 3 φύλλα [το ένα πάνω στο άλλο] λαδωμένα ή βουτυρωμένο ένα ένα ώστε να έχετε μια στίβα από 4 φύλλα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και φτάξτε άλλη μια στίβα με άλλα 4 φύλλα, δίπλα στη πρώτη.
  5. Στρώνετε καλά το ταψάκι στις γωνίες και στις άκρες του με τη μια στίβα 4 φύλλων, κόβετε ποσότητα φύλλων που περισσεύει, αφήνοντας όμως ικανή ποσότητα περιθώριο για να τα “διπλώσετε” πάνω από το μείγμα. Ρίχνετε πάνω στα φύλλο τη γέμιση, ισιώνετε την επιφάνεια και σκεπάζετε διπλώνοντας το περιθώριο φύλλων. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη στίβα 4 φύλλων, κόβετε το πλεονάζον και σκεπάζετε καλά τη γέμιση περιμετρικά μέχρι τη βάση του ταψιού.
  6. Αλείφετε ή βουτυρώνετε και την επιφάνεια της πίτας και τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα φύλλα. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να “σταθεί” για 10 λ, τη κόβετε σε 6 κομμάτια και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πίτα με σπανάκι, ρύζι και φέτα