Πίτα με σπανάκι, πράσα και σπιτικό φύλλο κουρού

Πίτα με σπανάκι, πράσα και σπιτικό φύλλο κουρού

Μια συνταγή για μια λαχταριστή, πεντανόστιμη, μυρωδάτη πίτα με υπέροχες γεύσεις, με σπανάκι, πράσα, λιαστές ντομάτες τυρί φέτα, με σπιτικό τραγανό φύλλο κουρού.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη:
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. ρίγανη
  • 250 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κομματάκια
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αυγό
  • Για τη γέμιση:
  • 1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
  • 7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού ντομάτες λιαστές σε λάδι, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη πίτα:
  • 200 ml γάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκάνη, προσθέτετε το αλάτι, τη ρίγανη και  τα κομματάκια βουτύρου. Τρίβετε με τα δάχτυλά σας το μείγμα, με έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν με το αλεύρι και το μείγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα.
  2. Προσθέτετε το γιαούρτι και το αυγό και συνεχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά με τα χέρια σας [ή με το γάντζο του μίξερ] για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 40-50 λ.
  3. Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  4. Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 36 – 38 εκ. . Ξετυλίγετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (περίπου 40 εκ.). Στρώνετε προσεκτικά το ανοιγμένο φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  5. Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί. Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και η διάμετρος του ταψιού και σκεπάζετε τη γέμιση. Φέρνετε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσετε τη γέμιση.
  6. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνετε με το γάλα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.

0415d325935167647d9da3d684ff0ff8

olivemagazine.gr

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πίτα με σπανάκι, πράσα και σπιτικό φύλλο κουρού

 

3 Σχόλια

  1. Sintayes.gr says:

    Αγαπητή Billie, καλησπέρα.
    Αρχικά να σε ευχαριστήσω πολύ για τη παρατήρησή σου.’Όποιος βιάζεται σκοντάφτει”.Η ποσότητα είναι 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι. Όσο για το αλεύρι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις το οποίο θα κοσκινίσεις και θα προσθέσεις 1 κ.σ. κοφτό μπέϊκιν πάουντερ.
    Πάντα στη διάθεσή σου,
    Με εκτίμηση,
    Sintayes.gr

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.