Πίτα με σπανάκι, πατάτες και τυριά

Πίτα με σπανάκι, πατάτες και τυριά

Μια πεντανόστιμη, ιδιαίτερη πίτα με σπανάκι, πατάτες καλυμμένη με λιωμένα τυριά. Μια πρωτότυπη συνταγή για μια υπέροχη πίτα για ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. σπανάκι
  • 900 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε λεπτέ φέτες [3 χιλιοστά]
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
  • 8 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο 
  • 100 γρ. ανθότυρο ψιλοθρυμματισμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο για άλειμμα 
  • αλάτι πιπέρι [*]
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη για πασπάλισμα
  • 180 γρ. τυρί τσένταρ ή παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε, πλένετε πολύ καλά το σπανάκι, το κόβετε σε φέτες και το αφήνετε στο τρυπητό να στραγγίξει. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζετε σε ένα ταψί. Προσθέτετε στο ταψί το στραγγισμένο σπανάκι, βάζετε χονδρό αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύετε. Στύβετε το μείγμα με τα χέρια σας για να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί. 
  2. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον άνηθο, το χτυπημένο αυγό, πιπέρι, το ανθότυρο και ανακατεύετε απαλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 βαθμούς.
  3. Ξεφλουδίζετε και κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Στρώνετε τις μισές φέτες πατάτας, σε καλά λαδωμένο πυρέξ διαστάσεων 23 x 35 εκ. περίπου. [Προσπαθήστε να τοποθετείτε τις πατάτες στην άκρη τους τη μία πάνω στην άλλη για να μη μείνουν κενά σημεία στη βάση].
  4. Απλώνετε πάνω από τις πατάτες το μείγμα με το σπανάκι και από πάνω στρώνετε τις άλλες μισές πατάτες. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς τις πατάτες, περιχύνετε τη πίτα με τη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζετε με το θυμάρι. 
  5. Στρώνετε όλο το τριμμένο τυρί σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ, πασπαλίζετε με το τριμμένο μοσχοκάρυδο και σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-12 λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει το τυρί. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο, την αφήνετε για 10 λ να “σταθεί”, τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

[*] Προσοχή στο αλάτι αν προτιμήσετε τη παρμεζάνα για πασπάλισμα.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πίτα με σπανάκι, πατάτες και τυριά

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.