Πίτα με σολομό και πράσο

Πίτα με σολομό και πράσο

Μια υπέροχη, πανεύκολη πίτα με σφολιάτα και γέμιση σολομού σε ελαφριά μπεσαμέλ με πράσο. Μια εύκολη συνταγή για να να απολαύσετε μια ιδιαίτερη πεντανόστιμη πίτα στο καθημερινό, Κυριακάτικο αλλά και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 50 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
  • 1 πράσο κομμένο κάθετα στη μέση και σε λεπτές φετούλες
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1/3  φλ. τσαγιού καπνιστό τυρί τσένταρ [ή ρεγκάτο ή άλλο καπνιστό τυρί επιλογής σας] χοντρο-τριμμένο
  • 420 γρ. ροζ σολομός σε κονσέρβα καλά στραγγισμένος και ξεψαχνισμένος [*]
  • 2 φύλλα σφολιάτας 
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους στους 200 ° C  στις αντιστάσεις, ή στους 180 ° C στον αέρα. Στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο μακρόστενο ταψί.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο πράσο ανακατεύοντας για 6 έως 8 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς για 1/2 λ.
  3. Ρίχνετε σταδιακά, λίγο λίγο, το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 3-4 λ, μέχρι να έλθει σε σημείου βρασμού και πήξει ελαφρώς το μείγμα. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί, λίγο πιπέρι, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  4. Μόλις μισοκρυώσει το μείγμα προσθέτετε το σολομό ξεψαχνισμένο [με τα χέρια σας] και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε το μείγμα και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο αλάτι.
  5. Κόβετε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ορθογώνιο κομμάτι 16×24 εκ. Κόβετε το δεύτερο φύλλο σε ένα ορθογώνιο 18×24 εκ. Κάνετε 12 οριζόντιες σχισμές στο κέντρο του μεγαλύτερου φύλλου με ένα μυτερό μαχαιράκι, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. περιθώριο άκοπο.
  6. Τοποθετείτε το μικρότερο φύλλο στο ταψί. Απλώνετε επάνω το μείγμα σολομού αφήνοντας περιμετρικά 3 εκ. περιθώριο. Αλείφετε το περιθώριο των 3 εκ. με το χτυπημένο αυγό και σκεπάζετε τη πίτα με το μεγαλύτερο φύλλο, φροντίζοντας το περιθώριο του επάνω φύλλου να καθίσει ακριβώς στο περιθώριο του κάτω φύλλου. 
  7. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, πατήστε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά να “σφραγίσει” η ζύμη. Αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό την επιφάνεια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρετε τη πίτα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. 

[*] Αν δεν προτιμάτε το σολομό κονσέρβας, μπορείτε να πάρετε φρέσκο φιλέτο σολομού χωρίς κόκκαλο να το ψήσετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λ [στα 10 λ το γυρίζετε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά]. Μόλις μισο-κρυώσει το ξεψαχνίζετε με το χέρι και το προσθέτετε στο μείγμα. 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πίτα με σολομό και πράσο