Πίτα με γαλοπούλα, τυρί και ζαμπόν

Πίτα με γαλοπούλα, τυρί και ζαμπόν

Μια υπέροχη πίτα με γαλοπούλα,τυρί και ζαμπόν για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και για το τραπέζι των επόμενων ημερών με τη γαλοπούλα που σας έχει περισσέψει. 

Υλικά συνταγής

  • 35 γρ. αλεύρι [1/4 φλ.]
  • 30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε 250 ml νερό
  • 60 ml λευκό ξηρό κρασί [1/4 φλ.]
  • 125 ml κρέμα γάλακτος πλήρης [1/2 φλ.]
  • 320 γρ. μαγειρεμένη γαλοπούλα ψιλοκομμένη
  • 90 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο 
  • 100 γρ. γραβιέρα πικάντικη και μικρά κομματάκια
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 5 μανιτάρια πορτσίνι
  • 15 γρ. μανιτάρια πορτσίνι [το σακουλάκι είναι περίπου 30 γρ.]
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κρόκο αυγό χτυπημένο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς , στρώνετε ένα ταψί 20 χ 32 εκ. με λαδόκολλα και βυθίζετε σε βραστό νερό τα μανιτάρια πορτσίνι για 10 λεπτά. Ξεπαγώνετε το φύλλο σφολιάτας.
  2. Αν σας έχει περισσέψει γαλοπούλα από προηγούμενη ημέρα  [ή και κοτόπουλο εναλλακτικά] απλώς κόψτε τη σε κομματάκια. Άν όχι τη βράζετε και την αφήνετε να κρυώσει για να τη κόψετε και αυτή κομματάκια.
  3. Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε το ζωμό κότας, το κρασί ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Προσθέτετε τέλος και τη κρέμα γάλακτος, συνεχίστε το βράσιμο ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να έχετε ένα σχετικά πηχτό χυλό. 
  4. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη γαλοπούλα, το ζαμπόν, τα κομματάκια τυριού, τα μανιτάρια πορτσίνι ψιλοκομμένα, το μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
  5. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας σε διαστάσεις 32 χ 32 εκ. περίπου. Κόβετε στη μέση τη σφολιάτα σε δύο κομμάτια των 15 εκ. Βάζετε το ένα φύλλο στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα και το γεμίζετε με το μείγμα γαλοπούλας αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο περιμετρικά. Σκεπάζετε το άλλο μισό φύλλο, διπλώνετε καλά τις άκρες και πιέζετε με τα δάχτυλα να εγκλωβίσετε καλά τη ζύμη. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε το επάνω φύλλο ανά 1 εκ. αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο αριστερά και δεξιά. Αλείφετε τη πίτα με το κροκό χτυπημένο με λίγο νερό.
  6. Ψήνετε τη πίτα στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30′ μέχρι να φουσκώσει και και να ροδοκοκκινίσει.

Καλά Χριστούγεννα

0073053EM_a

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πίτα με γαλοπούλα, τυρί και ζαμπόν

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.