Πιπερόπιτα Φλωρίνης

Πιπερόπιτα Φλωρίνης

Μια συνταγή για μια πολύ νόστιμη και πικάντικη πίτα. Πιπερόπιτα για τους λάτρεις της πιπεριάς για να απολαύσετε μια υπέροχη πίτα σαν συνοδευτικό με όλα τα ψητά σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλο σφολιάτας * 
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 500 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μπούκοβο [νιφάδες πιπεριάς] **
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ή φρυγανιά τρίμμα 
  • αλάτι πιπέρι
  • λία ελαιόλαδο και μαυροσίσαμο για την επιφάνεια της σφολιάτας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κοτσάνια κάθε πιπεριάς, τις κόβουμε κατά μήκος, αφαιρούμε σπόρους και ίνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 8-10′ να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5-6′ να μαραθούν, ανακατεύοντας.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση. Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά την ελαστική σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά.
  4. Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι ή φρυγανιά πάνω στη σφολιάτα [για να μαζέψει όλα τα υγρά της πίτας και να ξεροψήσει καλά τη βάση της].  
  5. Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν. Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια, ή τρυπάμε όλη την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού. Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσίσαμο [προαιρετικά].
  6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 ο C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. 10′ μετά το ψήσιμο χαμηλώνουμε στους 180οC ή στους 160οC, αντίστοιχα. Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

* Προαιρετικά χρησιμοποιήστε τη σφολιάτα «του χεριού σας» alfa

** Αυξομειώστε τις ποσότητες ανάλογα πόσο σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις.

alfapastry.com



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πιπερόπιτα Φλωρίνης