Πιπεριές γεμιστές με ρύζι μυρωδικά και μανιτάρια

Πιπεριές γεμιστές με ρύζι μυρωδικά και μανιτάρια

Πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με ρύζι, μυρωδικά, σταφίδες και μανιτάρια, καλυμμένα με τριμμένη γραβιέρα. Μια απλή συνταγή, που θα απαιτήσει τουλάχιστον 40-45 λ από το χρόνο σας για να το προετοιμάσετε για το φούρνο αλλά που τελικά θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του.  

Υλικά συνταγής

  • 10 μεγάλες πιπεριές πολύχρωμες (πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες)
  • 3-4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1½ κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κ.γ. αποξηραμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 50 ml ξηρό κρασί
  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες 
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ ή 5 ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδα
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε καρέ
  • 1 μικρό κολοκύθι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος + 1/2 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 5 μικρά παξιμαδάκια λαδιού
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις πιπεριές, κόβετε ένα καπάκι στη πλευρά με το κοτσάνι τους. Κρατάτε τα καπάκια στην άκρη. Αφαιρείτε τα σπόρια τους, τις τρυπάτε σε μερικά σημεία με την άκρη ενός κοφτερού μαχαιριού, τις τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο βαθύ ταψί ή γάστρα που θα χωράει τις πιπεριές ακριβώς και τις αλατίζετε εσωτερικά. Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά και καβουρδίζετε ελαφρώς τα κουκουνάρια σε μικρό τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία. Τα αφήνετε να κρυώσουν. 
  2. Σε ένα πλατιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, το θυμάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λ. 
  3. Τα σβήνετε με το κρασί, τα αφήνετε 2 λ να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτετε τις 3 τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύετε τη σάλτσα για 8-10 λ ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα 60 γρ. τριμμένης γραβιέρας, ανακατεύετε και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  4. Ρίχνετε στο μπλέντερ τα ντοματάκια κονκασέ ή τις 5 ντομάτες κομμένες στη μέση, το κολοκυθάκι, τα ξερά κρεμμύδια, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα μανιταριών, προσθέτετε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο (μετά από δοκιμή) και 50 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
  5. Με ένα κουτάλι γεμίζετε τις πιπεριές κατά τα 2/3 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και τις σκεπάζετε με το καπάκι τους. Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνετε, τις βάζετε ανάμεσα στις πιπεριές και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 100 ml νερό. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε τα γεμιστά σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και βράσει και φουσκώσει το ρύζι.
  6. Χτυπάτε στο μούλτι τα παξιμαδάκια λαδιού μέχρι να γίνουν σκόνη. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφαιρείτε τα καπάκια από τις πιπεριές, πασπαλίζετε τη γέμιση των πιπεριών με τα πολτοποιημένα παξιμαδάκια και από πάνω μοιράζετε ισομερώς την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα. Τα ξαναβάζετε στο φούρνο, ξεσκέπαστα, και τα ψήνετε για άλλα 10-15 λ ή μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνειά τους. 

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πιπεριές γεμιστές με ρύζι μυρωδικά και μανιτάρια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.