Πιπεριές γεμιστές με ρύζι και κιμά στη γάστρα

Πιπεριές γεμιστές με ρύζι και κιμά στη γάστρα

Πιπεριές με πεντανόστιμη γέμιση με ρύζι κιμά.. Ένα κλασικό πιάτο, νοστιμότατο και υγιεινό με μια τέλεια ψημένη τρυφερή πιπεριά, αφράτο και αρωματικό ρύζι, υπέροχα καρυκευμένο μοσχαρίσιο κιμά ψημένα όλα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας. Προαιρετικά προσθέστε στη γέμιση και λίγο τυρί επιλογής σας και απογειώστε τη γεύση σας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα εξαιρετικό πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας και που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 12 πιπεριές χρώματος κίτρινες και κόκκινες
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ανάμικτα ξερά μυρωδικά, όπως μαϊντανό, βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεμιστά 
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινού
  • ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 50-60 γρ. τριμμένο τυρί επιλογής σας όπως κασέρι ή παρμεζάνα ή γραβιέρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις πιπεριές, κόβετε οριζόντια το καπάκι τους και αφαιρείτε τους σπόρους τους και το σαρκώδες εσωτερικό τους ώστε να είναι οι πιπεριές λείες περιμετρικά. Μετά με ένα μυτερό μαχαιράκι τρυπάτε σε μερικά σημεία τα τοιχώματά τους και κόβετε ομοιόμορφα ένα μικρό επίπεδο κομμάτι από τη βάση των πιπεριών για να μην πέσουν κάτω κατά την διάρκεια του ψησίματος. Τις τοποθετείτε όρθιες, τη μια δίπλα στην άλλη σε ένα ταψί που σχεδόν να τις χωράει ακριβώς.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το ρύζι, τον πελτέ ντομάτας, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, τον πελτέ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προαιρετικά το τυρί και τα ανακατεύετε πολύ καλά με το χέρι, φορώντας γάντι, ή με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Γεμίζετε τις πιπεριές ισομερώς με το μείγμα και τοποθετείτε δίπλα τους, όρθιο το καπάκι τους. Αναμιγνύετε το ζωμό κότας ή βοδινού μαζί με τον χυμό ντομάτας, περιχύνετε τα γεμιστά σας και ρίχνετε και τόσο νερό όσο να σκεπάσει περίπου μέχρι την μέση τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της, ή αν τα βάλετε σε ταψί το σκεπάζετε πλήρως με αλουμινόχαρτο, κλείνοντάς καλά περιμετρικά. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς για 1½ ώρα.
  4. Στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι της γάστρας ή το αλουμινόχαρτο, μισοσκεπάζετε χαλαρά τις πιπεριές με το καπάκι τους, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45-55 λ ή μέχρι ένα πιρούνι τρυπήσει εύκολα την πιπεριά εξωτερικά και ο κιμάς με το ρύζι έχουν ψηθεί καλά.
  5. Δέκα (10 λ) πριν είναι έτοιμες οι πιπεριές αφαιρείτε τελείως τα καπάκια τους. Γαρνίρετε, προαιρετικά, το φαγητό σας με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρετε ζεστό. Καλή σας απόλαυση!

Σημειώσεις: Βεβαιωθείτε ότι κατά την διάρκεια του ψησίματος υπάρχουν αρκετά υγρά μέσα στο ταψί προκειμένου να ψηθεί καλά το ρύζι. Διατηρείστε τις πιπεριές που σας περίσσεψαν για 3-5 ημέρες στο ψυγείο αποθηκευμένες σε αεροστεγές σκεύος.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πιπεριές γεμιστές με ρύζι και κιμά στη γάστρα