Πικάντικο αρνάκι με μακαρόνια και σάλτσα τυριού στο φούρνο

Πικάντικο αρνάκι με μακαρόνια και σάλτσα τυριού στο φούρνο

Πικάντικο αρνάκι με μακαρόνια και σάλτσα τυριού στο φούρνο.
Μια υπέροχη και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια 2 εκ.
  • 1.200 γρ. πόδι αρνιού χωρίς κόκκαλο κομμένο σε κομματάκια 2 εκ.
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 2 κουτιά των 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τσ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. μακαρόνια σπαγγέτι
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα τυριών:
  • 1 λίτρο (4 φλ. τσαγιού) γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. (1/3 φλ.τσαγιού) αλεύρι
  • 200 γρ. τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο, χοντροτριμμένο
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το αρνάκι: Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 4 λ περίπου. Προσθέτετε και τα κομμάτια του αρνιού, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 6 λ μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  2. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, τα ντοματάκια κονκασέ, όλα τα μπαχαρικά και το ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλ. νερό με λίγη ζάχαρη. Προσθέτετε, αν είναι απαραίτητο λίγο ακόμα αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το αρνάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τρυφερό και “δέσει” η σάλτσα του. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο βασιλικό και το μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  3. Βράζετε τα μακαρόνια “αλ τέντε” σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε και τα λαδώνετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Για τη σάλτσα τυριού: Τοποθετείστε το γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώστε τη θερμοκρασία για να το διατηρήσετε ζεστό.
  5. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και μόλις αρχίζει να βράζει, βάζετε το αλεύρι, χαμηλώνετε τη φωτιά, και ανακατεύετε δυνατά διαρκώς, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτετε λίγο λίγο σταδικά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια παχιά κρέμα. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τη παρμεζάνα, αλατοπίπερο και το χτυπημένο αυγό. Τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  6. Για τη συναρμολόγηση και ψήσιμο: Ρίχνετε τα βρασμένα μακαρόνια πάνω από το αρνάκι και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λ περίπου μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό για 10 λ να “σταθεί” και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πικάντικο αρνάκι με μακαρόνια και σάλτσα τυριού στο φούρνο