Πες Mελμπά

Πες Mελμπά

Πες μελμπά! Ένα υπέροχο, δροσερό, εύκολο και υγιεινό γλυκό του καλοκαιριού που αποτελείται από παγωτό βανίλια, ροδάκινα και σάλτσα βατόμουρου. Το “Peach Melba”, ένα υπέροχο επιδόρπιο το οποίο εφευρέθηκε το 1892 ή το 1893 από τον Γάλλο σεφ Auguste Escoffier, στο Savoy Hotel στο Λονδίνο για να τιμήσει την Αυστραλιανή σοπράνο διεθνούς φήμης Nellie Melba που διέπρεψε στην όπερα. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 περικάρπιο βανίλιας (σχισμένο με κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος )
  • 200 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 6 φρέσκα ροδάκινα (1 κιλό συνολικό βάρος περίπου)
  • 300 γρ. κόκκινα βατόμουρα
  • 1/2 λεμονιού το χυμό
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • έτοιμο παγωτό βανίλια
  • φιλέ αμυγδάλου για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα ροδάκινα: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό, το περικάρπιο βανίλιας (χαραγμένο) και τη ζάχαρη και τα σιγοβράζετε, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς στην αρχή, με ξύλινη κουτάλα για 2 λ περίπου ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. 
  2. Καθαρίζετε τα ροδάκινα αφαιρώντας τις φλούδες τους και τα κουκούτσια τους και τα κόβετε στη μέση. Ρίχνετε τα ροδάκινα μέσα στη κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 7-9 λ για να μαλακώσουν με το σιρόπι. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τα ροδάκινα να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους.  
  3. Για τη σάλτσα βατόμουρου: Πλένετε τα βατόμουρα και τα βάζετε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη και τα πολτοποιείτε καλά. Στη συνέχεια σουρώνετε το πολτό πιέζοντάς τον με το χέρι ή την ανάποδη ενός κουταλιού για να μαζευτεί όλος ο χυμός του. 
  4. Για το σερβίρισμα: Με ένα σκουπ για παγωτό μοιράζετε παγωτό σε μεγάλα, φαρδιά ποτήρια, τοποθετείτε από ένα κομμάτι ροδάκινο και τα περιχύνετε με τη σάλτσα βατόμουρου. Προαιρετικά πασπαλίζετε από πάνω και με λίγο φιλέ αμυγδάλου.