Πεντανόστιμο μπριάμ στο φούρνο

Πεντανόστιμο μπριάμ στο φούρνο

Μπριάμ ή τουρλού λαχανικών. ΄Ενα πολύχρωμο πιάτο με την υπέροχη νοστιμιά διάφορων λαχανικών εποχής και μυρωδικών. Μια συνταγή για ένα υγιεινό φαγητό όπου οι συνδυασμένες μυρωδάτες γεύσεις του, μας δίνουν ένα εξαιρετικό πιάτο που μπορούμε να το απολαύσουμε ως συνοδευτικό με τα ψητά μας αλλά και ως κυρίως πιάτο με τυρί φέτα και ζεστό ψωμί. Χωρίς τυρί απολαύστε ένα τέλειο νηστίσιμο πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 3 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε κύβους 2,5 εκ. περίπου
  • 3 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 2-3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους 2,5 εκ. περίπου
  • 3 πιπεριές, κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα με μέτριες φέτες
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες (3+1 χωριστά)
  • 2 κοφτές κ.γ. πελτέ ντομάτας + 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών (όσο απαιτηθεί)
  • αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε σε κομμάτια όλα τα λαχανικά σας μαζί με τη 1 από τις ντομάτες την οποία κόβετε στα 8. Σε ένα μπλέντερ βάζετε τις υπόλοιπες 3 από τις ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη και το σκόρδο και τα πολτοποιείτε.  
  2. Απλώνετε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, ρίχνετε το ελαιόλαδο, τις πολτοποιημένες ντομάτες με το σκόρδο, τη ρίγανη, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας. Ρίχνετε ζωμό λαχανικών τόσο όσο οι χυμοί να καλύπτουν τα λαχανικά μέχρι τη μέση.
  3. Σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στη πρώτη από το κάτω μέρος σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για 50 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, ελέγχεται αν απαιτείται επιπλέον νερό (συνήθως δεν απαιτείται γιατί τα λαχανικά βγάζουν υγρά).
  4. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο, ξεσκέπαστο χωρίς το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 50-60 λ ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και κάνουν κρούστα και να σωθεί και μελώσει η σάλτσα του. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό ή και σε θερμοκρασία δωματίου γιατί είναι από τα φαγητά που όσο περνάει η ώρα τόσο πιο πολύ νοστιμίζει.