Πεντανόστιμες μελιτζάνες παπουτσάκια στο φούρνο

Πεντανόστιμες μελιτζάνες παπουτσάκια στο φούρνο

Πεντανόστιμες μελιτζάνες παπουτσάκια στο φούρνο. Άλλη μια εκδοχή συνταγής για ένα αγαπημένο πιάτο, ιδιαίτερα προσφιλές στο Ελληνικό οικογενειακό και όχι μόνο τραπέζι. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) που θα απαιτήσει βέβαια λίγο από το χρόνο σας αλλά σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την ανεπανάληπτη γεύση του.

Υλικά συνταγής

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας + 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 στικ κανέλας
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 1 δόση μπεσαμέλ (βλέπε συνταγή εδώ)
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή πεκορίνο 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι αδειάζετε τη ψίχα τους, φροντίζοντας να αφήσετε 1 εκ. περίπου πάχος ψίχας μέσα στη μελιτζάνα. Τις λαδώνετε με πινέλο, τις αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Κόβετε τη ψίχα που αφαιρέσατε σε μικρά κυβάκια και τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, για 2 λ περίπου ή μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το σκόρδο και τα κομματάκια μελιτζάνας που κρατήσατε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
  3. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε υψηλή θερμοκρασία 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κιμά μέχρι να ψηθεί και αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τον ψημένο κιμά και το μείγμα κρεμμυδιού-μελιτζάνας, ανακατεύετε προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι.
  4. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε το κιμά για 20 λ περίπου ή μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Προς το μέσον του μαγειρέματος, ρίχνετε τη κανέλα και το μαϊντανό. Όταν σωθούν τελείως τα υγρά αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάτε το στικ κανέλας. 
  5. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει ο κιμάς φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής. 
  6. Για τη συναρμολόγηση: Σε ένα λαδωμένο πυρέξ απλώνετε τις ψημένες μελιτζάνες και τις πασπαλίζετε με το 1/4 από το τριμμένο τυρί. Τις γεμίζετε ομοιόμορφα με το μείγμα κιμά, πάνω από το κιμά και καλύπτετε τις μελιτζάνες με τη μπεσαμέλ. Πάνω από τη μπεσαμέλ τοποθετείτε από 1 φέτα ντομάτας και πάνω από τη ντομάτα πασπαλίζετε ισομερώς το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί. Ψήνετε τα παπουτσάκια σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-55 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πεντανόστιμες μελιτζάνες παπουτσάκια στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.