Πεντανόστιμα κρητικά καλιτσούνια

Πεντανόστιμα κρητικά καλιτσούνια

Ένα φανταστικό ορεκτικό για όλες τις ώρες και για όλη την οικογένεια. Συνοδευτικό με τα ψητά σας, ορεκτικό από μόνο του, ή με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα σας. Περιχύστε με μέλι και απολαύστε την υπέροχη γεύση.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη φύλλου:
  • 1/2 κ. αλεύρι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ.τσ. γάλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • νερό, όσο σηκώσει
  • Για τη γέμιση:
  • 1/2 κιλό μαλάκα (φρέσκο κρητικό τυρί)
  • 1/2 κ. φρέσκια μυζήθρα και ανθότυρο ή όποιο από τα 2 διαθέτετε
  • 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη φύλλου: Βάζουμε σε ταψάκι το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το γάλα. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγες κουταλιές χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη μέτρια προς σκληρή. Αφήνουμε τη ζύμη να “σταθεί” 30 λ σκεπασμένη.
  2. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά μας με το δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα και ζυμώνουμε να γίνει ένα μείγμα. 
  3. Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε όσο πιο ψιλό φύλλο μπορούμε. Κόβουμε στρογγυλά πιτάκια με ένα φλιτζάνι μεγάλο ή ανάλογο κουπ πατ. Βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι γέμιση και το διπλώνουμε σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε το τελείωμα με πιρούνι να κλείσει καλά. Όταν τελειώσουν όλα τα καλιτσουνάκια, τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και τα σερβίρουμε ζεστά. (Μπορούμε, επίσης, να τα ψήσουμε στο φούρνο).

Περιχύστε τα με μέλι και απολαύστε τα…

3434

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πεντανόστιμα κρητικά καλιτσούνια