Πέννες ογκρατέν με λαχανικά και light τυριά

Πέννες ογκρατέν με λαχανικά και light τυριά

Ογκρατέν στην ελαφριά εκδοχή του με πέννες, λαχανικά και light τυριά για πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Φυσικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πέννες ολικής άλεσης με κανονικές, τη light γραβιέρα με άλλη επιλογής σας καθώς και το ανθότυρο με φέτα. Μια εύκολη συνταγή της Ν. Ισμύρνογλου, για ένα εξαιρετικό πιάτο που σίγουρα θα απολαύστε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 70 γρ αρακάς κατεψυγμένος
  • 1 μικρή μαραθόριζα, λεπτοκομμένη
  • 30 γρ. μπέικον, κομμένο σε λεπτά καρέ
  • 400 γρ. πέννες κατά προτίμηση ολικής άλεσης 
  • 1 κ.γ. ξερός δυόσμος ή δεντρολίβανο, κοπανισμένα
  • 300 γρ. γραβιέρα light, τριμμένη
  • 150 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για τη κρέμα:
  • 3 ασπράδια 
  • 500 ml γάλα
  • 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τις πέννες μαζί με τον αρακά 1 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία του. Τα στραγγίζετε και τα αδειάζετε σε ένα μεγάλο λαδωμένο πυρέξ. 
  2. Εν τω μεταξύ, όσο βράζουν οι πέννες, σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καρότα μαζί με το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα και το μπέικον για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν.
  3. Αδειάζετε το μείγμα λαχανικών μέσα στο πυρέξ με τις πέννες, προσθέτετε το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύετε καλά και στρώνετε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Από πάνω σκορπίζετε τη γραβιέρα και το ανθότυρο φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. 
  4. Για τη κρέμα: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν καλά. Σε άλλο βαθύ μπολ ρίχνετε το γάλα και το κορν φλάουρ και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ.
  5. Ρίχνετε τα ασπράδια μέσα στο μπολ με το μείγμα γάλακτος προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματισθεί μια υδαρής κρέμα. Περιχύνετε με τη κρέμα την επιφάνεια του φαγητού, την αφήνετε να “τραβήξει” για 5 λ και μετά τη ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. 

Σημείωση: Μπορείτε να κάνετε διάφορες αλλαγές σε αυτό το ογκρατέν για να γίνει της αρεσκείας σας, όπως, να αντικαταστήσετε τις πέννες ολικής άλεσης με κανονικές πέννες, τη light γραβιέρα με πλήρης λιπαρών επιλογής σας και το ανθότυρο με τυρί φέτα. Επίσης μπορείτε να αυξήσετε τη ποσότητα του μπέικον και να αντικαταστήσετε τη μαραθόριζα με ψιλοκομμένα μανιτάρια. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πέννες ογκρατέν με λαχανικά και light τυριά

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.