Πέννες με μελιτζάνες, η Ιταλική Καπονάτα

Πέννες με μελιτζάνες, η Ιταλική Καπονάτα

Μια εύκολη συνταγή για μια Ιταλική, Σιτσιλιάνικη σάλτσα Καπονάτα (Capunata alla Siciliana), με μια ελαφριά γλυκόξινη γεύση για εξαιρετικές μακαρονάδες. Εδώ, σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για καπονάτα με πέννες, μελιτζάνες, ελιές και κάπαρη σε σάλτσα. Φυσικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πέννες με άλλο ζυμαρικό επιλογής σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα ή 2 μικρές (500 γρ. σύνολο) φλάσκες, κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  • 2 κουτιά (2 x 400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.γ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
  • 1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι
  • 1/3 φλ. τσαγιού (65 γρ.) κάπαρη στραγγισμένη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • 400 γρ. πέννες
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, αλατισμένο, κοχλαστό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις στραγγίζετε.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 4 λ περίπου μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα. Προσθέτετε άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο, δυναμώνετε τη φωτιά στο υψηλό και μόλις κάψει το λάδι προσθέτετε το σκόρδο και τις μελιτζάνες και τις σοτάρετε, ανακατεύοντας για 2-3 λ ή μέχρι να πάρουν χρώμα. 
  3. Προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε στο χαμηλό τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 15-20 λ μέχρι να ψηθούν καλά οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε τις ελιές, τη κάπαρη και το μαϊντανό και ανακατεύετε. 
  4. Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, τις βρασμένες και στραγγισμένες πέννες ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν με τη σάλτσα και τις σερβίρετε αμέσως πασπαλισμένες με τη παρμεζάνα. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πέννες με μελιτζάνες, η Ιταλική Καπονάτα