Αναρτήθηκε στις 19/09/2023 σε Ζυμαρικά, Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Πέννες με λουκάνικο και πιπεριές
Πέννες ριγωτές με λουκάνικο και πιπεριές! Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα πιάτο γεμάτο με απίστευτες γεύσεις, ιδανικό για ένα εξαιρετικό γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό, και όχι μόνο, οικογενειακό τραπέζι. Νόστιμα κομμάτια λουκάνικου χωριάτικου με γεύση επιλογής σας που συνδυάζονται απόλυτα με σάλτσα σκόρδου και ντομάτας, με κρεμμύδι, κόκκινες πιπεριές, ζυμαρικό πέννες, βασιλικό και παρμεζάνα! Δοκιμάστε αυτό το πιάτο και να είστε σίγουροι ότι θα λατρέψετε κάθε μπουκιά αυτού του φαγητού!
Υλικά συνταγής
- 4-5 τεμ. (400 γρ. περίπου σύνολο) μέτρια λουκάνικα χωριάτικα επιλογής σας
- 500 γρ. πέννες ριγέ
- ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ( ½ τριμμένη, οι άλλες 3½ κομμένες σε μικρά κυβάκια)
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού (125 ml) ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1/2 κ.γ. νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. βασιλικό και θυμάρι αποξηραμένα
- 2 κ.γ. σπόροι μάραθου, θρυμματισμένοι σε γουδί
- 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
- ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού για το γαρνίρισμα
- λίγη παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα στο σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο, αλατισμένο με χοντρό αλάτι κοχλαστό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε και το αφήνετε στην άκρη. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τα υλικά σας και φτιάχνετε τη σάλτσα με το λουκάνικο.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και τηγανίζετε ολόκληρα τα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Αν απαιτηθεί, για να μην μαυρίσουν και κολλήσουν στο τηγάνι, προσθέστε ελάχιστο νερό στη διάρκεια του τηγανίσματος. Όταν τα λουκάνικα είναι σχεδόν ψημένα τα μεταφέρετε σε ξύλο κοπής.
- Στο ίδιο καυτό τηγάνι, (αφαιρέστε τυχόν νερό που έχει μείνει μέσα αλλά κρατήστε τα καφέ κομμάτια από τα λουκάνικα που έμειναν στην βάση του), προσθέτετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε, ανακατεύοντας, τα κρεμμύδια μαζί με τους θρυμματισμένους σπόρους μάραθου, τις νιφάδες τσίλι και τα αποξηραμένα θυμάρι και βασιλικό.
- Μόλις βγάλουν το άρωμά τους ρίχνετε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με την 1/2 τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τη πιπεριά σε φέτες, τις υπόλοιπες 3½ ντομάτες σε κυβάκια και τα μαγειρεύτε μέχρι να μαλακώσουν (μην παραβράσουν) τα λαχανικά. Ρίχνετε το ζωμό κότας και αλατοπίπερο τα μαγειρεύετε για άλλο 1 λ επιπλέον. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Κόβετε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες 1 εκατοστού περίπου και τις μεταφέρετε μέσα στο τηγάνι με τα άλλα υλικά. Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύετε για άλλα 6-10 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το λουκάνικο και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
- Προσθέτετε στο τηγάνι τις στραγγισμένες πέννες και τις ξαναζεσταίνετε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας απαλά για να καλυφθούν με τη σάλτσα. Γαρνίρετε το φαγητό με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγη παρμεζάνα και απολαύστε το!
Tips: Φροντίστε να μην παραλείψετε τους σπόρους μάραθου καθώς προσθέτουν πολύ στη γεύση στο φαγητό.
Επίσης χρησιμοποιείστε ζυμαρικά που να μπορεί να εισχωρήσει η σάλτσα στις εγκοπές τους όπως οι ριγωτές πέννες, ή ριγκατόνι, ή φαρφάλες (φιογκάκια).
Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι γεύση χοιρινού λουκάνικου επιθυμείτε ή και να αντικαταστήσετε το χοιρινό με λουκάνικα κοτόπουλου ή και γαλοπούλας που αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις.

Πηγή
19/09/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πέννες με λουκάνικο και πιπεριές