Πέννες με κολοκυθάκια και ντομάτες

Πέννες με κολοκυθάκια και ντομάτες

Πέννες με κολοκυθάκια και ντομάτες. Ένα νόστιμο, εύκολο, υγιεινό και χορταστικό, καλοκαιρινό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό καθημερινό τραπέζι και όχι μόνο. Μια εύκολη και πολύ απλή συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα ελαφρύ πιάτο, που τρώγεται και ζεστό αλλά και χλιαρό ή κρύο και που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε! Χωρίς τυρί το απολαμβάνετε και σε ημέρες νηστείας.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό πέννες ή βίδες 
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα κάθετα και μετά σε φέτες 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 μέτριες φρέσκες ντομάτες, κομμένες σε κύβους 1 εκ.
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου, ή βασιλικού ή φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού 
  • 1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), ψιλοκομμένη
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή νιφάδες τσίλι (προαιρετικά, αν δεν βάλετε τη καυτερή πιπεριά)
  • τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο, για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τα κολοκυθάκια πρώτα κάθετα και μετά σε φέτες 6 χιλ. περίπου. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και τα μυρωδικά σας. Κόβετε τις ντομάτες σε κύβους 1 εκ. Τα αφήνετε όλα, σε ξεχωριστά μπολ, στην άκρη.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, βάζετε τις πέννες ή βίδες να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν βράσουν τις σουρώνετε, κρατάτε ½ φλ. από το νερό που βράσατε και τις ξανα-ρίχνετε στην άδεια κατσαρόλα που τις βράσατε.
  3. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ή σε ρηχή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  4. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις 1-2 φορές να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνετε τις ντομάτες, τα φρέσκα βότανα, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά τη καυτερή πιπεριά ή τις νιφάδες τσίλι.
  5. Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε το κρασί το αφήνετε 1 λ να “αναπνεύσει”, προσθέτετε το μισό (1/4 φλ.) από το νερό που βράσατε τις πέννες σας, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και τα σιγοβράζετε για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες αλλά να “κρατάνε” ελαφρώς στο “δόντι” χωρίς να διαλυθούν.
  6. Αποσύρετε τα λαχανικά σας από τη φωτιά και αν απαιτείται μετά από δοκιμή προσθέτετε αλατοπίπερο, ή επιπλέον τσίλι ή επιπλέον μυρωδικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Ρίχνετε τις σουρωμένες πέννες μέσα στα λαχανικά (ή αντίστροφα τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα με τις πέννες) και αν η σάλτσα σας δεν έχει αρκετά υγρά προσθέτετε και το υπόλοιπο 1/4 φλ. από το νερό που τις βράσατε.
  7. Ανακινείτε τη κατσαρόλα ή ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις να ενσωματωθούν οι πέννες με τα λαχανικά. Σερβίρετε το φαγητό σας πασπαλισμένο με μπόλικο τριμμένο τυρί επιλογής σας ή αν νηστεύετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  

 

Tip: Αν είναι στις γεύσεις σας αντικαταστήστε το κρασί με 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Αν νηστεύετε τα σερβίρετε με πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αν δεν νηστεύετε πασπαλίστε με μπόλικο τριμμένο τυρί 

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πέννες με κολοκυθάκια και ντομάτες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.