Πέννες με λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

Πέννες με λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

Ένα πεντανόστιμο, υγιεινό πιάτο και το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Η παρασκευήτου θα απαιτήσει αρκετό από το χρόνο σας αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του…  Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για πέννες με λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας, πασπαλισμένες με τυρί στο φούρνο.

Δείτε πιο κάτω σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα στο τέλος της συνταγής

Υλικά συνταγής

  • Για τα ψητά λαχανικά:
  • 250-300 γρ. μπρόκολο
  • 1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα 
  • 4 καρότα 
  • 2 κολοκυθάκια (αν βρείτε κίτρινο κολοκυθάκι, 1 κίτρινο + 1 πράσινο)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι ρίγανη
  • Για το ζυμαρικό και τη σάλτσα:
  • 350 γρ. πέννες
  • 1½ φλ. τσαγιού ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα σκληρή, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη (1+1 φλ. χωριστά)
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 βάζα (των 400 γρ.) έτοιμη σάλτα ντομάτας για ζυμαρικά με βασιλικό ή Ναπολιτέν της Barilla (θα χρειαστείτε το 1½ βάζο, δηλ. 600 γρ. περίπου) ή φτιάξτε τη δική σας σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (συνταγή εδώ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν φτιάξετε δική σας σάλτσα ντομάτας την ετοιμάζετε και τη βάζετε να βράσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Κόβετε τη μελιτζάνα σε κομματάκια 1,5-2 εκ. περίπου, τα καρότα σε λεπτές, κάθετες λωρίδες, το κρεμμύδι πρώτα οριζόντια στη μέση και μετά σε φέτες, τα κολοκυθάκια κάθετα και μετά σε φέτες και το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια. Βάζετε όλα τα λαχανικά σας με μεγάλο μπολ τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, τα αλατίζετε, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα πασπαλίζετε με ρίγανη και τα ανακατεύετε. 
  3. Στρώνετε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνετε επάνω όλα τα λαχανικά. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ, ανακατεύοντάς τα στο μέσο του ψησίματος, μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν χρώμα στις άκρες τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. 
  4. Όσο ψήνονται τα λαχανικά σας, βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 3-4 λ λιγότερο (ανάλογα με το πόσο αλ τέντε τις θέλετε) από το χρόνο που αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε, ρίχνετε και τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε καλά να καλυφθούν οι πέννες με τη σάλτσα. 
  5. Σε ένα μπολ χτυπάτε το αυγό, προσθέτετε το θρυμματισμένο ανθότυρο, το 1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα, 1 πρέζα αλάτι και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. 
  6. Σε ένα πυρέξ με διαστάσεις 23×33 εκ. περίπου, στρώνετε το 1/3 της ποσότητας πέννες-σάλτσας. Από πάνω απλώνετε το 1/2 του μείγμα ανθότυρου και πάνω από τα τυριά το 1/2 της ποσότητας των λαχανικών. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις τελειώνοντας με στρώση πέννες-σάλτσας.
  7. Πασπαλίζετε πάνω από τις πέννες το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού τριμμένης μοτσαρέλας και το ψήνετε στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν καλά οι πένες και τα λαχανικά και λιώσει καλά το τυρί. Αν απαιτηθεί σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο για να μη καεί το τυρί. Το σερβίρετε ζεστό. 

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα

whole-vegetables prepped-vegetables roasted-vegetables boil-pasta pasta-and-sauce prepare-cheese mixed-cheese layer-1 layer-2 layer-3 ready-to-bake-ziti
afto-1



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πέννες με λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας στο φούρνο