Πέννες με μπολονέζ μανιταριών

Πέννες με μπολονέζ μανιταριών

Πέννες με την ωραιότερη σάλτσα μπολονέζ μανιταριών που δοκιμάσατε ποτέ. Έχετε συνηθίσει και σίγουρα αγαπήσει τη πεντανόστιμη σάλτσα μπολονέζ με κιμά. Εδώ όμως σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για τη τέλεια σάλτσα μπολονέζ με κιμά μανιταριών αντί για κιμά μοσχαρίσιο η οποία είναι εξ” ίσου αν όχι καλύτερη από τη κλασική μπολονέζ. Απολαύστε τη ζεστή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και τις μέρες της νηστείας.  

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό ζυμαρικό πέννες
  • 1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκα άσπρα ή καφέ, ψιλοκομμένα σε “κιμά” στο μούλτι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα + επιπλέον ελαιόλαδο για τις πέννες 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτιά (400 γρ. το ένα) ντοματάκια ολόκληρα με το χυμό τους, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. πάπρικα 
  • αλάτι πιπέρι
  • τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια θερμοκρασία, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρετε για 1-2 λ επιπλέον. 
  2. Ρίχνετε το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε τα μανιτάρια και τη πάπρικα και τα ανακατεύετε για περίπου 1 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε, ρίχνετε τα πολτοποιημένα στο μούλτι ντοματάκια, ½ φλ. νερό, το βασιλικό, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
  3. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 1-1½ ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αν απαιτείται κατά τη διάρκεια του σιγοβρασίματος να προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. 
  4. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα σας, βράζετε τις πέννες σας σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε καλά, τις λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο και ή ρίχνετε τις πέννες μέσα στη σάλτσα μανιταριών και ανακατεύετε να καλυφθούν από τη σάλτσα, ή τις σερβίρετε σκέτες και από πάνω τοποθετείτε τη σάλτσα. Και στις δυο περιπτώσεις τα πασπαλίζετε, αν δεν νηστεύετε,  από πάνω με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα, τα συνοδεύετε με ένα καλό κόκκινο κρασί και … καλή σας όρεξη!
  5. Σημείωση: Αυτή η σάλτσα μπολονέζ μανιταριών εκτός από πέννες πάει επίσης πολύ καλά με ταλιατέλες ή με νιόκι πατάτας. Δοκιμάστε τη και με αυτές τις εκδοχές και να είστε σίγουροι ότι θα την απολαύσετε.