Πένες σε κρεμώδη σάλτσα τυριών στο φούρνο

Πένες σε κρεμώδη σάλτσα τυριών στο φούρνο

Μια συνταγή για ένα υπέροχο και αγαπημένο απ” όλους πιάτο. Λαχταριστές πένες σε κρεμώδη σάλτσα τυριών και μπέικον ή ζαμπόν στο φούρνο.   

Υλικά συνταγής

  • Για τις πένες:
  • 1 πακέτο ζυμαρικό πένες 
  • 100 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 150 γρ. μπέικον ή ζαμπόν σε κομματάκια (προαιρετικά)
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • 3 αυγά
  • 150 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις πένες: Βράζετε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, αρλετά αλ τέντε, μέχρι να μαλακώσουν για 8-10 λ. περίπου. Τις βγάζετε και τις σουρώνετε και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα στο μπολ το μπέϊκον, τη θρυμματισμένη με τα χέρια φέτα, το τριμμένο κεφαλοτύρι και το μισό τριμμένο τυρί τσένταρ. Ανακατεύετε.
  2. Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος με μια ΚΟΦΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα ζωηρά, προσέχοντας να μη σβολιάσει το αλεύρι και να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «δέσει» η κρέμα. Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε λίγο αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να κρυώσει.
  4. Μόλις μισοκρυώσει ρίχνετε στη κρέμα τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, για να ενσωματωθούν αμέσως με το μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.
  5. Ρίχνετε μέσα στο μπολ με τις πένες τα 3/4 της μπεσαμέλ, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί πλήρως και αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνετε από πάνω το υπόλοιπο 1/4 της μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί τσένταρ και λίγο ακόμα μοσχοκάρυδο [προαιρετικά].
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 40 λ περίπου μέχρι να ροδίσει. Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να “σταθεί”, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πένες σε κρεμώδη σάλτσα τυριών στο φούρνο