Πατατόσουπα vegan με πράσα

Πατατόσουπα vegan με πράσα

Πατατόσουπα με πράσα… Αυτή η υπέροχη σούπα που ο συνδυασμός της πατάτας με τα πράσα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι θα σας κάνει να την λατρέψετε αμέσως. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για μια λαχταριστή, πεντανόστιμη, χορταστική και οικονομική σούπα χωρίς γλουτένη που θα εντυπωσιάσει όλους εσάς τους λάτρεις της σούπας και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υγιεινό πιάτα μιας και οι πατάτες είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ψευδαργύρου, χαλκού, Β6, βιταμίνης C, φωσφόρου, μαγγανίου και πολλή αντιοξειδωτική δύναμη! Τα δε πράσα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, μαγγανίου, βιταμίνης Β6, χαλκού, σιδήρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης C. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο με ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 3 μεγάλα πράσα, καθαρισμένα καλά και κομμένα σε λεπτές φέτες (μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος) [*]
  • 5 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κοφτά κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1/2 κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο αλεσμένο (προαιρετικά)
  • 5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1-2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα καρύδας σε κονσέρβα (ή οποιοδήποτε άλλο μη ζαχαρούχο γάλα φυτικής προέλευσης)
  • Για το γαρνίρισμα
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο πράσινο, ψιλοκομμένο
  • κομματάκια βρασμένης πατάτας
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε πολύ καλά τα πράσα (δείτε πιο κάτω στις σημειώσεις, οδηγίες για το πλύσιμο των πράσων). Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για περίπου 5-6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πατάτες, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τον κόλιανδρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λ. Ρίχνετετε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνετε τη φωτιά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγομαγειρεύετε για περίπου 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και προσθέτετε το γάλα καρύδας και το χυμό λεμονιού. Δοκιμάζετε τη γεύση και αν απαιτείται διορθώνετε. 
  4. Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ “χτυπάτε” το μείγμα της κατσαρόλας μέχρι να έχετε ένα τελείως λείο και κρεμώδες μείγμα. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό μπλέντερ ή μούλτι και να πολτοποιείτε σταδιακά, σε παρτίδες, το μείγμα. 
  5. Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε σε μπολ τη σούπα σας και τη γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με κομματάκια βρασμένης πατάτας τα οποία έχετε κρατήσει στην άκρη πριν πολτοποιήσετε τη σούπα. 

Σημειώση: [*] Τα πράσα μπορεί να είναι πολύ βρώμικα μέσα στα στρώματα επειδή καλλιεργούνται σε αμμώδες έδαφος. Για να τα καθαρίσετε καλά, πρώτα κόβετε και πετάτε το σκούρο πράσινο μέρος των φύλλων. Μετά κόβετε τις ρίζες στην κορυφή και το κοτσάνι κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια ολόκληρο το πράσο σε φέτες. Μεταφέρετε τις φέτες πράσου σε ένα μπολ με νερό και τις περιστρέφετε γύρω-γύρω για να φύγει η βρωμιά. Τις ρίχνετε σε ένα σουρωτήρι, τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε καλά πριν τις μαγειρέψετε.

Tips: Αν δεν έχετε vegan βούτυρο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο. Επίσης προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το γάλα καρύδας για τέλεια υφή και γεύση. Αν δεν σας αρέσει το γάλα καρύδας, η δεύτερη επιλογή μας γι αυτή τη συνταγή θα ήταν το άγλυκο γάλα σόγιας, γιατί έχει πιο πλούσια και κρεμώδη υφή. Φυσικά πάντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα επιλογής σας. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατατόσουπα vegan με πράσα