Αναρτήθηκε στις 20/12/2022 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές
Πατατοσαλάτα κρεμώδης πεντανόστιμη
Μια πεντανόστιμη, κρεμώδη πατατοσαλάτα που “φόρεσε” τα γιορτινά της για να μας εντυπωσιάσει όχι μόνο για την υπέροχη γεύση της αλλά και την εξαιρετική εμφάνισή της! Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για μια “φανταχτερή” πατατοσαλάτα με πλούσια γεύση, με αυγά, μαγιονέζα, μουστάρδα, κρεμμυδάκια, πιπεριά Φλωρίνης και τη γλυκιά γεύση του αρακά που την απογειώνει. Απολεύστε τη ως ελαφρύ δείπνο ή γεύμα αλλά και ως ορεκτικό ή συνοδευτικό στα επίσημα γιορτινά τραπέζια σας!
Υλικά συνταγής
- 1 φλ. τσαγιού μαγιονέζα (ίσως χρειαστούν 3-4 κ.σ. επιπλέον μαγιονέζα)
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό επιλογής σας
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1,5 κ.γ. αλάτι
- 3 αυγά σφιχτά βρασμένα
- 7 φλ. τσαγιού, μικρά κυβάκια, από βρασμένες πατάτες (σε αλατισμένο νερό)
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο σέλερι
- 1/4 φλ. τσαγιού κομμένα σε λεπτές φέτες φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος)
- 3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, καλά στραγγισμένες και στεγνωμένες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 255 γρ. βρασμένο αρακά από κονσέρβα καλά στραγγισμένο σε απορροφητικό χαρτί ή κατεψυγμένο αρακά, ξεπαγωμένο, ελαφρώς μαγειρεμένο για να μαλακώσει και καλά στραγγισμένο σε απορροφητικό χαρτί
- 3 κλωναράκια 7,5 εκ. (το πράσινο μέρος μόνο) από φρέσκα κρεμμυδάκια (για τη διακόσμηση)
Εκτέλεση συνταγής
- Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις 23×13 εκ. και την καλύπτετε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της με πλαστική μεμβράνη φροντίζοντας η μεμβράνη να προεξέχει περιμετρικά έξω από το τοιχώματα της φόρμας.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά τη μαγιονέζα, το ξύδι, τη μουστάρδα και το αλάτι. Κόβετε το 1 από τα αυγά διαγώνια για να λάβετε 3 φέτες αυγών και το αφήνετε στην άκρη για τη διακόσμηση. Τα υπόλοιπα 2 τα κόβετε σε μικρά κυβάκια.
- Στο μπολ με το μείγμα μαγιονέζας προσθέτετε τα αυγά, τις πατάτες σε μικρά κυβάκια, το σέλερι και το κρεμμυδάκι σε φέτες. Κρατάτε 2 κ.γ. από τις ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης (για την διακόσμηση) βάζετε τις υπόλοιπες στο μπολ και ανακατεύετε όλα τα υλικά με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αν απαιτηθεί μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμα μαγιονέζα. Τοποθετείτε στο κέντρο της βάσης της φόρμας τις 3 φέτες αυγών (φροντίζετε οι κρόκοι να βλέπουν τη βάση της φόρμας), τα 2 κλωνάρια από τα πράσινα κρεμμυδάκια και τα 2 κ.γ. από τη ψιλοκομμένη πιπεριά, όπως θα δείτε πιο κάτω στη φωτο Νο.1.
- Από πάνω ρίχνετε προσεκτικά το μισό μείγμα της πατατοσαλάτας και το στρώνετε ομοιόμορφα. Καλύπτετε το μείγμα με τον αρακά, σε μια στρώση, φροντίζοντας να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια ισομερώς και από πάνω απλώνετε το υπόλοιπο μισό μείγμα πατατοσαλάτας.
- Σκεπάζετε τη πατατοσαλάτα με την πλαστική μεμβράνη που αφήσατε να προεξέχει και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ. Πριν τη σερβίρετε, ξεσκεπάζετε τη πατατοσαλάτα από την πλαστική μεμβράνη που τη σκεπάσατε και την αναποδογυρίζετε σε μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος. Προσεκτικά αφαιρείτε όλη τη μεμβράνη και καλή σας απόλαυση!
Δείτε πιο κάτω σε φωτογραφίες τη συναρμολόγηση της πατατοσαλάτας

20/12/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πατατοσαλάτα κρεμώδης πεντανόστιμη