Πατατοκροκέτες με σάλτσα μανιταριών

Πατατοκροκέτες με σάλτσα μανιταριών

Μια εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο, υπέροχο ορεκτικό. Πατατοκροκέτες συνοδευόμενες σε σάλτσα μανιταριών. Απολαύστε τα σαν μεζέ με το ποτό σας ή σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τις πατατοκροκέτες:
  • 800 γρ. πατάτες
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ. τσ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 1/2 φλ. τσ. παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • αλάτι πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι [αν απαιτηθεί]
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο [προαιρετικά]
  • αλεύρι + φρυγανιά τριμμένη + 1 αυγό για το πανάρισμα
  • Για τη σάλτσα μανιταριών:
  • 250 φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες 
  • 1 κύβο κοτόπουλου
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις πατατοκροκέτες: Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις βγάζετε τις στραγγίζετε και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ ή τις λιώνετε με πιρούνι. 
  2. Προσθέτετε στις λιωμένες πατάτες το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, τα τριμμένα τυριά, τον ψιλοκομμένο άνηθο [αν τον προτιμήσετε] και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Αν απαιτηθεί, σε περίπτωση που το μείγμα είναι υγρό, προσθέστε 2-3 κ.σ. σούπας αλεύρι.
  3. Για το πανάρισμα: Βάζετε σε ένα πιάτο αλεύρι, σε δεύτερο 1 αυγό χτυπημένο και σε τρίτο τριμμένη φρυγανιά. Πλάθετε το μείγμα σε πλακέ πατατοκροκέτες και τις βουτάτε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη τριμμένη φρυγανιά. Φροντίστε να καλυφθούν καλά. Τοποθετείτε τις πατατοκροκέτες σε πιατέλα πάνω σε λαδόκολλα και τις βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα. 
  4. Τηγανίζετε τις πατατοκροκέτες για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να “στραγγίξουν” από το επιπλέον λάδι.
  5. Για τη σάλτσα μανιταριών: Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι τις 3 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε 2 φλ. τσαγιού βραστό νερό και το κύβο κότας, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 20-30 λ. 
  6. Ρίχνετε σε ένα μπολ τη κρέμα γάλακτος και προσθέτετε τις 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Βάζετε σταδιακά, κουταλιά, κουταλιά λίγο βραστό ζωμό από το τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ζεσταθεί ελαφρώς το μείγμα κρέμας γάλακτος το ρίχνετε μέσα το τηγάνι και ανακατεύετε συνεχώς 5-8 λ μέχρι να πήξει η κρέμα.
  7. Μόλις πήξει κατεβάζετε τη σάλτσα μανιταριών και την αφήνετε για 3 λ να σταθεί. Σερβίρετε σε πιατέλα μαζί με τις πατατοκροκέτες.

 

 

1] Προαιρετικά στις πατατοκροκέτες, μπορείτε να προσθέσετε και 2 φέτες βραστό ζαμπόν ψιλοκομμένο.

2] Προαιρετικά στη σάλτσα μανιταριών μπορείτε να προσθέσετε και 1 κ.σ. μουστάρδα μαζί με τη κρέμα γάλακτος.

potcut4

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατατοκροκέτες με σάλτσα μανιταριών

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.