Πατατοκροκέτες γεμιστές με κιμά

Πατατοκροκέτες γεμιστές με κιμά

Λαχταριστές, πεντανόστιμες πατατοκροκέτες, τραγανές εξωτερικά, αφράτες εσωτερικά, γεμιστές με μείγμα κιμά, κοτόπουλου ή και μοσχαρίσιου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μια συνταγή για ένα υπέροχο ορεκτικό, τέλειο συνοδευτικό με τη μπυρίτσα σας ή σνακ που σίγουρα θα ξετρελάνουν με τη γεύση τους. Δοκιμάστε τες!

Υλικά συνταγής

  • Για τις πατάτες: 
  • 900 γρ. πατάτες
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ ή νισεστέ
  • 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το πανάρισμα:
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 ½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη ή θρυμματισμένο στο μούλτι, σε ψίχουλα μπαγιάτικο ψωμί
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση κιμά:
  • 450 γρ. κιμά κοτόπουλου ή μοσχαρίσιο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 
  • ½ ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά + ¼ φλ. τσαγιού πιπέρι καγιέν
  • 3-4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις πατάτες: Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις πολτοποιείτε καλά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέτετε το κορν φλάουρ, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τέλος ρίχνετε τα 2 αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  2. Για το κιμά: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε και το κιμά, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
  3. Σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, τη πάπρικα, το καγιέν, αλάτι, πιπέρι, 1/2 φλ. τσαγιού νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε για 20-30 λ ή μέχρι να πιεί το μείγμα “όλα τα υγρά του. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε στο μείγμα το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει. 
  4. Για τις κροκέτες και το πανάρισμα: Βρέχετε ή αλευρώνετε ελαφρώς τα χέρια σας. Παίρνετε λίγη ποσότητα πουρέ τη πλάθετε ανάμεσα στα χέρια σας σε οβάλ σχήμα, κάνετε στο κέντρο μια ελαφριά “λακούβα”, βάζετε μέσα μείγμα κιμά και κλείνετε το μείγμα πουρέ περιμετρικά ώστε να “φυλακίσει καλά κιμά και μη βγεί έξω από τη πατάτα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα πατάτας και το μείγμα κιμά.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά και σε δεύτερο μπολ ρίχνετε τη τριμμένη φρυγανιά ή το θρυμματισμένο σε ψίχουλα μπαγιάτικο ψωμί. Βουτάτε τη κάθε κροκέτα πρώτα από το αυγό, στραγγίζετε το περίσσιο και στη συνέχεια τα βουτάτε μέσα στη θρυμματισμένη φρυγανιά φροντίζοντας να καλυφθεί καλά απ” όλες τις πλευρές. Τις αφήνετε για 10 λ να “ξεκουραστούν”.
  6. Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ηλιέλαιο. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε τις κροκέτες για 3-4 λ, γυρίζοντάς τες απ” όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Με μια τσιμπίδα τις βγάζετε από το τηγάνι και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Τις σερβίρετε και καλή σας όρεξη. 
  7. Συνοδέψτε το με μια υπέροχη πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας (Βλέπε συνταγή εδώ).

 

Photo