Πατάτες με ζαμπόν και τυρί σε κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο

Πατάτες με ζαμπόν και τυρί σε κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο, πάντα ευπρόσδεκτο, από μικρούς και μεγάλους, πιάτο με πατάτες. Υπέροχες πατάτες φούρνου με ζαμπόν, τυρί και φρέσκο δενδρολίβανο σε κρεμώδη σάλτσα για ένα τέλειο συνοδευτικό με τα ψητά σας ή και κυρίως γεύμα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

Υλικά συνταγής

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού
  • 1.200 γρ. μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. φέτες ζαμπόν, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 300 ml  κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 100 ml γάλα
  • 2 κοφτές κ.σ. βούτυρο 
  • 140 γρ. (1/2 φλ.) τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 μεγάλο κλωνάρι (μόνο τα φυλαράκια του) φρέσκο δενδρολίβανο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο ένα τετράγωνο ταψάκι με διάμετρο βάσης 23 εκ.
  2. Κόβετε σε φέτες τις καθαρισμένες πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε. Στρώνετε το 1/4 της ποσότητας πατάτας σε φέτες στο ταψάκι φροντίζοντας η κάθε φέτα να καλύπτει ελαφρώς την προηγούμενη για να μη μένουν κενά μεταξύ τους. Απλώνετε από πάνω το 1/3 της ποσότητας ζαμπόν σε φέτες και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στρώσεων πατάτες ζαμπόν, άλλες 2 φορές τελειώνοντας με ένα στρώμα πατάτας.
  3. Εν τω μεταξύ, ρίχνετε σε μια κατσαρολίτσα τη κρέμα γάλακτος, το γάλα και το βούτυρο και το βράζετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να έλθει σε σημείο βρασμού. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και περιχύνετε το μείγμα πατάτας μέσα στο ταψί. 
  4. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ. Μετά τα 15 λ πασπαλίζετε τις πατάτες με τη τριμμένη παρμεζάνα και το δενδρολίβανο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε για 5 λ το φαγητό να “σταθεί” και μετά σερβίρετε.

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες με ζαμπόν και τυρί σε κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.