Πατάτες της Δούκισσας

Πατάτες της Δούκισσας

Μια εύκολη συνταγή για τις ιδιαίτερες, υπέροχες οπτικά και γευστικά, φημισμένες πατάτες της Δούκισσας. Δώστε άλλη όψη και γεύση στον απλό πουρέ πατάτας και απολαύστε τες σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας στο καθημερινό αλλά και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 900 γρ. πατάτες
  • 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 5 κ.σ. κρύο βούτυρο (2 κ.σ. κρύο + 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο)
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 3 κρόκοι αυγών 
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα ή γραβιέρα ψιλοτριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε κρύο νερό τόσο ώστε να τις σκεπάζει καλά, 2 κ.γ. αλάτι και τις σιγοβράζετε για 25-30 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά ώστε να τρυπιούνται με ένα πιρούνι. Ο χρόνος του βρασμού ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος που θα κόψετε τις πατάτες σας. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 
  2. Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες, σβήνετε το μάτι της κουζίνας, τις βγάζετε από τη φωτιά και τις στραγγίζετε αμέσως. Τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα και τοποθετείτε πάλι τη κατσαρόλα στο σβηστό μάτι της κουζίνας και τις αφήνετε για 1 περίπου λεπτό, ανακινώντας με τα χέρια σας τη κατσαρόλα ανά διαστήματα, για να απελευθερωθεί ο ατμός τους και η υγρασία τους.
  3. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τις 2 κ.σ. κρύο βούτυρο και πολτοποιήστε τις πατάτες με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο.
  4. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι  και τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε τη πολτοποίηση μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε λίγο ακόμα αλάτι, αν απαιτείται μετά από δοκιμή, το τριμμένο τυρί [προαιρετικά] και τους κρόκους αυγών και συνεχίστε τη πολτοποίηση μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Δεν χρειάζεται να το πολτοποιήσετε πολύ διότι στο τέλος θα έχετε μια κολλώδη ζύμη.
  5. Λαδώνετε ή στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου. Παίρνετε ένα κορνέ με μεγάλο αστέρι ή άλλο μεγάλο σχέδιο επιλογής σας, ή σακούλα ζαχαροπλαστικής και βάζετε μέσα μια ποσότητα μείγματος πατάτας.[*]
  6. Κάνετε σχέδια με το κορνέ πάνω στη λαδόκολλα, όσο το δυνατόν ιδίου μεγέθους και με ένα πινέλο τις βουτυρώνετε στη κορυφή τους με τις 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις αφήνετε στο ταψί για 10 λ να “σταθούν”, μετά τις μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε.

[*] Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε στο ταψί 2 κ.σ. μείγματος, τη μια πάνω στην άλλη και με ένα πιρούνι να κάνετε σχήματα τα οποία να καταλήγουν σε “κορυφές” στο επάνω μέρος. Βουτυρώνετε και ψήνετε.

Βήμα βήμα η εκτέλεση της συνταγής:

.Δούκισσα-πατάτες-1.jpg Δούκισσα-πατάτες-2.jpg
Δούκισσα-πατάτες-3.jpg Δούκισσα-πατάτες-4.jpg

Δούκισσα-πατάτες-5.jpg Δούκισσα-πατάτες-6.jpg

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες της Δούκισσας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.