Πατάτες Ογκρατέν

Πατάτες Ογκρατέν

Πατάτες Ογκρατέν. Ένα λατρεμένο φαγητό. Πως να αντισταθείς στη πατάτα και στα τυριά;
Πόσο μάλλον στο συνδυασμό και των δύο που είναι πραγματική πανδαισία γεύσεων. 

Υλικά συνταγής

  •  1 1/2 κιλό πατάτες
  • 2 ½ φλ. τσαγιού κίτρινα τυριά τριμμένα (γραβιέρα, γκούντα, τσένταρ)
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 2-3 κουταλιές βούτυρο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • αλάτι – πιπέρι
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες ροδέλες. Τις αλατίζετε και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα και κρούστα εξωτερικά και έτσι να θωρακισθούν. Βουτυρώνετε ένα ταψί ή πυρέξ και βάζετε μια στρώση πατάτες.
  2. Πάνω από τις πατάτες πασπαλίζετε πολύ λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο [αν επιθυμείτε] και προσθέτετε μια στρώση τυριών. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στρώση πατάτας – σκόρδου- τυριού φροντίζοντας στο τέλος να τοποθετήσετε τα τυριά.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και λίγο επιπλέον μοσχοκάρυδο.
  5. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15′. Ξεσκεπάζετε το ταψί  και  ψήνετε άλλα 15′ χωρίς το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε μπέικον ή ζαμπόν στο φαγητό σας.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες Ογκρατέν