Πατάτες ογκρατέν με ζαμπόν, μπέικον και ανάμεικτα τυριά

Πατάτες ογκρατέν με ζαμπόν, μπέικον και ανάμεικτα τυριά

Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο και εύκολο πιάτο. Υπέροχες Πατάτες “Ογκρατέν” με ζαμπόν, μπέικον

και ανάμεικτα τυριά, που μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό με ψητό κρέας ή μπιφτέκια.

Υλικά συνταγής

  • 6 μέτριες πατάτες
  • 300 ml γάλα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ½ φλ. τριμμένα τυριά ανάμεικτο γραβιέρα, τσένταρ, παρμεζάνα, φέτα
  • 1 ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 8 φέτες ζαμπόν κομμένες σε φέτες
  • 6 φέτες μπέικον κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
  • βούτυρο ή μαργαρίνη για βουτύρωμα του ταψιού
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. Τρίβετε τα τυριά και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος 25×30 εκ περίπου.
  3. Κόβετε το μπέικον σε φέτες, το ψήνετε στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων και το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το πολύ λίπος. Σε κομμάτια ή οριζόντιες φέτες κόβετε και το ζαμπόν.
  4. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζετε το γάλα, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και τα σιγοβράζετε για 5 λ. Προσθέτετε και τις λεπτοκομένες πατάτες και συνεχίζετε το βράσιμο για 10-15 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Κατεβάζετε από τη φωτιά και σουρώνετε τις πατάτες σε σουρωτήρι.
  5. Στρώνετε τις μισές φέτες πατάτας στο λαδωμένο σκεύος, αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και πασπαλίζετε με λίγο ακόμα μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε από πάνω τα μισά ανάμεικτα τυριά και τα μισά κομμάτια ζαμπόν και μπέικον. Συνεχίζετε στρώνοντας από πάνω τις υπόλοιπες φέτες πατάτας, λίγο αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο, τα υπόλοιπα κομμάτια ζαμπόν μπέικον, τα υπόλοιπα τυριά. Περιχύνετε ισομερώς τη κρέμα γάλακτος και τέλος πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη φρυγανιά τριμμένη.
  6. Σκεπάζετε το ταψί σας με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 10 λ ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως.

e5fb75b99be673962032f07590c8a032

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες ογκρατέν με ζαμπόν, μπέικον και ανάμεικτα τυριά