Πατάτες “Ογκρατέν” σε κρεμώδη σάλτσα τυριού

Πατάτες “Ογκρατέν” σε κρεμώδη σάλτσα τυριού

Μια συνταγή για ένα λαχταριστό και αγαπημένο φαγητό. Πατάτες ογκρατέν, σε κρεμώδη σάλτσα τυριού για να τις απολαύσετε ως κυρίως γεύμα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή ως συνοδευτικό με τα μπιφτέκια ή τις μπριζόλες σας.

Υλικά συνταγής

  • 4  πατάτες μεγάλες, μακρόστενες
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες 
  • αλάτι πιπέρι
  • 3 κ.σ. αλεύρι 
  • 3 1/2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 3/4 φλ. τριμμένο τυρί τσένταρ
  • λίγο μοσχοκάρυδο [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρέξ.
  2. Βράζετε τις πατάτες για 15 λ, τις στραγγίζετε και μόλις μισοκρυώσουν τις κόβετε σε φέτες 1/2 εκ. περίπου. Βάζετε σε τηγάνι τα κρεμμύδια σε 1/2 κ.σ. βούτυρο, τα αλατίζετε και τα σοτάρετε ελαφρώς.
  3. Στρώνετε τις μισές πατάτες στο βουτυρωμένο ταψί, τις αλατίζετε ελαφρώς, τις καλύπτετε με τα κρεμμύδια και τέλος στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες.
  4. Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια θερμοκρασία,  λιώνετε τις 3 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα, διαρκώς για 1 περίπου λεπτό. Ρίξτε με μια κίνηση όλο το γάλα και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας διαρκώς να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Ρίχνετε το τυρί μέσα στο μείγμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα, με κουτάλι, μέχρι να λιώσει το τυρί για 30-40 δευτερόλεπτα περίπου.
  5. Περιχύνετε τις πατάτες με το κρεμώδες μείγμα τυριού, πασπαλίζετε [προαιρετικά] με μοσχοκάρυδο, σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30 λ. Ξεσπεπάζετε το πυρέξ και το ξαναψήνετε για 10-15 λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  6. Εναλλακτικά: Μπορείτε να παραλείψετε το βράσιμο της πατάτας και το σοτάρισμα των κρεμμυδιών. Σε αυτή τη περίπτωση θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία αλλά ο χρόνος ψησίματος θα είναι 1 1/2 ώρα σκεπασμένο το πυρέξ και επιπλέον 10 λ ξεσκέπαστο.

unnamed (3)

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες “Ογκρατέν” σε κρεμώδη σάλτσα τυριού

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.