
Πατάτες Ογκρατέν με κρεμμύδια και ζαμπόν
Πεντανόστιμες πατάτες ογκρατέν για να συνοδεύσετε τα ψητά σας αλλά και υπέροχες και νοστιμότατες να τις φάτε και χωρίς …..συνοδευτικό …. απλά να τις απολαύσετε μόνες τους…..
Υλικά συνταγής
- 2 κιλά πατάτες
- 1 κιλό κρεμμύδια
- 400γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
- 2 + 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο τριμμένο τυρί για το σκεύος
Για την επικάλυψη:
- 1 ½ – 2 φλιτζάνι τυριά τριμμένα [Emmental-Gouda]
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 2 αβγά χτυπημένα
- Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Βράζετε και καθαρίζετε τις πατάτες. Τις κόβετε σε ροδέλες και τις στραγγίζετε. Κάνετε το ίδιο και για τα κρεμμύδια.
- Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε λίγες – λίγες τις ροδέλες πατάτας και κρεμμυδιών.
- Αναμειγνύετε τα υλικά της επικάλυψης.
- Πασπαλίζετε με τυρί το σκεύος και στρώνετε μέσα μια σειρά πατάτες.
- Από πάνω στρώνετε τα κρεμμύδια και πάνω στα κρεμμύδια μια στρώση από λωρίδες ζαμπόν. Ρίχνετε 2-3 κουταλιές από το μίγμα της επικάλυψης και συνεχίζετε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Φροντίζετε να είναι η τελευταία στρώση πατάτες για να είναι η επιφάνεια στρωμένη ομαλά.
- Απλώνετε την υπόλοιπη επικάλυψη πάνω στο ογκρατέν και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25- 30 λεπτά μέχρι να ψηθούν, να ενώσουν τα υλικά στο κέντρο και να έχει κάνει κρούστα ροδοκόκκινη στην επιφάνεια.
01/07/2014
Sintayes.gr,