Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν

Δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να μην αγαπά τις πατάτες… αυτή την αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων…Ένα λαχταριστό λαχανικό, άριστο για συνοδευτικό και όχι μόνο σε όποια μορφή και το μαγειρέψετε. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ με αρχική ιδέα εδώ), για τις τέλειες πατάτες ογκρατέν. Απλά δοκιμάστε τες!!!

Υλικά συνταγής

  • 3 κ.σ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 2 σκελίδες σκόρο, κομμένες στη μέση
  • 6 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες κομμένες σε λεπτές φέτες 6 χιλ. περίπου 
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο ή 2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα επιλογής σας 
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και βουτυρώνετε με μπόλικο βούτυρο ένα μακρόστενο μεγάλο πυρέξ (με διάσταση βάσης περίπου 23×33 εκ.). Κόβετε στη μέση τις σκελίδες σκόρδου, τις συνθλίβετε με ένα μαχαίρι και τις τρίβετε στη βουτυρωμένη βάση και τοιχώματα του πυρέξ για να πάρει το βούτυρο και το πυρέξ τη μυρωδιά τους. Το αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα, λιώνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς και ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε μια “πάστα”. Ρίχνετε  τη κρέμα γάλακτος, το ζωμό κότας το μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι αυξάνετε τη φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πάρει βράση. 
  3. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1-2 λ ή μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς. Προσθέτετε τη τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. 
  4. Στρώνετε τις πατάτες στη βάση του πυρέξ σε στρώσεις, φροντίζοντας η κάθε πατάτα να σκεπάζει τη προηγούμενη. Αλατοπιπερώνετε καλά τις πατάτες (σε κάθε στρώση αν βάλετε πλέον της μιας στρώσης/ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ σας).
  5. Περιχύνετε τις στρωμένες πατάτες με τη σάλτσα τυριού, ανακινείτε το πυρέξ να πάει παντού και να καλυφθούν οι πατάτες ομοιόμορφα. Πασπαλίζετε από πάνω σε όλη την επιφάνεια τη τριμμένη παρμεζάνα, ώστε να καλυφθούν καλά οι πατάτες (αν δεν καλύπτονται καλά προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό κότας).
  6. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τις πατάτες ογκρατέν στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες, να λιώσει το τυρί και γίνει χρυσοκόκκινο και τραγανό.

Σημείωση: Για να μειώσετε το χρόνο ψησίματος, μπορείτε να βράσετε τις καθαρισμένες πατάτες μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, να τις στραγγίξετε και όταν κρυώσουν να τις κόψετε σε λεπτές φέτες. Συνεχίζετε τη διαδικασία ως προαναφέρεται, δηλ. στρώσιμο στο ταψί, αλατοπίπερο κ.λ.π.

Επίσης, αν δεν σας αρέσει η γεύση του μοσχοκάρυδου μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι με το οποίο θα πασπαλίσετε τις πατάτες μαζί με το αλατοπίπερο.

Πατάτες στο ταψί με θυμάρι

αυτή 1