Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν με τυρί Σαν Μιχάλης… Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο με πατάτες και το ανεπανάληπτο σε γεύση τυρί Σαν Μιχάλης που θα σας μείνει αξέχαστο, ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλου, για το τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά πατάτες (ζυγισμένες με τη φλούδα τους), καθαρισμένες, κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 500 ml ζωμός κότας [*]
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 350 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο [**]
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο, ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψί, διαστάσεων 25×35 εκ. περίπου, στρώνετε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τις περιχύνετε με το ζωμό κότας, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και τις ψήνετε για 25 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. 
  2. Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύετε τη κρέμα γάλακτος, το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Βγάζετε για λίγο τις πατάτες από το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και περιχύνετε ομοιόμορφα τις πατάτες με το μείγμα κρέμας γάλακτος τυριού. 
  3. Ξαναβάζετε το ταψί, ξεσκέπαστο χωρίς αλουμινόχαρτο, στο φούρνο, και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ ή μέχρι να πιουν οι πατάτες τα υγρά και ροδίσει η επιφάνειά του. Σερβίρετε τις πατάτες ογκρατέν ζεστές σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό. 

[*] Προαιρετικά μπορείτε να φτιάξετε δικό σας, σπιτικό, Ζωμό κότας ως εξής: 

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι χοντρο­κομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λ. Προσθέτετε 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 4 λίτρα νερό.

Αφήνετε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 – 60 λεπτά, ξαφρίζοντας στην αρχή τακτικά. Τον σουρώνετε, κρατάτε όσο θέλετε για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον βάζετε στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Αν χρησιμο­ποιήσετε κοτόπουλο σε κομμάτια (και όχι φτερούγες), τα ξεψαχνίζετε και κρατάτε τα ψαχνά για να φτιάξετε την επομένη μια κοτόπιτα, μια ομελέτα ή σάντουιτς.

[**] Σαν Μιχάλης, παραδοσιακό σκληρό και σχετικά αλμυρό τυρί από αγελαδινό γάλα, προϊόν ΠΟΠ από τη Σύρο με απαράμιλλη γεύση. 

mk

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες ογκρατέν