Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν

Μια εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο. Πατάτες ογκρατέν. Ένα αγαπημένο πεντανόστιμο πιάτο για να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο με σαλάτα, ή ως συνοδευτικό στα ψητά σας κρέατα, κοτόπουλο και μπιφτέκια ή σαν ορεκτικό, Ένα πιάτο εξαιρετικά αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά συνταγής

  • 3 μέτριες πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 150 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά τριμμένα (τσένταρ, κασέρι, παρμεζάνα, έμενταλ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ελαφρώς 4 μπολ πυρίμαχα, χωρητικότητας 1 φλ. τσαγιού μείγμα. 
  2. Στρώνετε, στη βάση, σε κάθε μπολ μια στρώση πατάτες από πάνω λίγο κρεμμύδι, λίγες φέτες σκόρδο, αλατοπίπερο και λίγο τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στρωσίματος πατάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, αλατοπίπερο και τυρί μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Φροντίζετε να χρησιμοποιήσετε τα 2/3 του τυριού.
  3. Σε ένα μπολ, αναμιγνύετε καλά τη κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο τυρί και περιχύνετε τα μπολάκια. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λ ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά οι πατάτες. (Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το πόσο χοντρές είναι οι φέτες της πατάτας.)
  4. Αφαιρείτε τα μπολ από το φούρνο, τα αφήνετε για 5 λ να “σταθούν” και μετά σερβίρετε. 

Σημείωση: Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένο μπέικον, σοταρισμένο σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Επίσης, για λιγότερα λιπαρά μπορείτε να αντικαταστήσετε το 2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος με γάλα. 

Photo

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες ογκρατέν

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.