Πατάτες με κρεμώδη σάλτσα τυριών στο φούρνο

Πατάτες με κρεμώδη σάλτσα τυριών στο φούρνο

Πεντανόστιμες πατάτες με σάλτσα τυριών στο φούρνο. Μια εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή (αρχική ιδέα εδώ) για ένα πολύ νόστιμο φαγητό, το οποίο μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή ως συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο σας,

Υλικά συνταγής

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 ⅓ φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 ½ φλ. τσαγιού τυριά κίτρινα (κασέρι, γραβιέρα, ένταμ, τσένταρ)
  • 1.200 γρ. πατάτες σε λεπτές φέτες 
  • αλάτι πιπέρι, μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό και τις βράζετε για 6 λ από το σημείο βρασμού ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζετε και όταν κρυώσουν τις κόβετε σε λεπτές φέτες. 
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C και λαδώνετε ή βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 24 εκ. περίπου και βάθους 6 εκ.
  3. Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λ περίπου. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε βροχηδόν, σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
  4. Επιστέφετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να έλθει το μείγμα σε σημείο βρασμού. Προσθέτετε τα 1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένα τυριά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Αν τα τυριά σας είναι γλυκά αλατίζετε ελαφρώς το μείγμα. Αφαιρείτε το μείγμα από τη φωτιά. 
  5. Στρώνετε το 1/3 από τις κομμένες σε φέτες πατάτας πάνω στη βάση του ταψιού και τις αλατοπιπερώνετε. Φροντίστε η μια φέτα να καλύπτει τη μέση της άλλης ώστε να μην αφήνουν κενά. Με ένα κουτάλι στρώνετε πάνω από τις πατάτες το 1/3 του μείγματος βουτύρου-τυριών. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τις στρώσεις άλλες 2 φορές. 
  6. Πασπαλίζετε στο τέλος με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Ξεσκεπάζετε από το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 15 – 20 λ επιπλέον μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς τα τυριά.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες με κρεμώδη σάλτσα τυριών στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.