Πατάτες με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα με τυριά

Πατάτες με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα με τυριά

Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο πιάτο για κυρίως γεύμα ή ορεκτικό ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας. Πατάτες με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα με τυριά, στο φούρνο. Μια συνταγή του Kim Laidlaw που βρήκαμε εδώ που σίγουρα θα απολαύσετε στο καθημερινό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμέο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 450 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1.200 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (3 χιλ.)
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 2 ¼ φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα επιλογής σας (ή ανάμεικτη με κίτρινα τυριά τσένταρ, ένταμ, έμενταλ κ.λ.π.)
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το πασπαλίζετε με το 1 κ.γ. αλάτι και το σοτάρετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  2. Προσθέτετε τα μανιτάρια σε φέτες, το θυμάρι και 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια. Μεταφέρετε το μείγμα κρεμμυδιού-μανιταριών σε ένα μπολ. 
  3. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και στην ίδια ζεστή κατσαρόλα βάζετε τις πατάτες, το ζωμό κότας, τη κρέμα γάλακτος, τα φύλλα δάφνης και λίγο αλατοπίπερο. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 10-12 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάτε τα φύλλα δάφνης. 
  4. Μεταφέρετε τις πατάτες με τους ζωμούς της μαζί με το μείγμα μανιταριών σε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί με διάμετρο 23-25 εκ. περίπου και πασπαλίζετε από πάνω το τυρί. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 8-10 λ περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 5-10 λ να σταθεί και στη συνέχεια σερβρίρετε.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα με τυριά

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.