Πατάτες γεμιστές σαν πίτσα

Πατάτες γεμιστές σαν πίτσα

Πεντανόστιμες πατάτες με γέμιση “πίτσας” για να απολαύσετε, εύκολα και γρήγορα ένα νόστιμο, χορταστικό πιάτο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Μια συνταγή για να αξιοποιήσετε τα τυριά και αλλαντικά που σας έχουν περισσέψει έτσι ώστε να μετατρέψουν 4 ταπεινές πατάτες σε ένα λαχταριστό έδεσμα. 

Υλικά συνταγής

  • 4 πατάτες μετρίου μεγέθους, κατά προτίμηση μακρόστενες
  • 1½ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί Ένταμ ή άλλο κίτρινο τυρί επιλογής σας
  • 2 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό ή ζαμπόν κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή άλλο επιλογής σας, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 κοφτό κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο τυρί Τσένταρ
  • 2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • λίγο μαυροκούκι (σουσάμι μαύρο) για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε πολύ καλά εξωτερικά τις πατάτες, χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι για να φύγουν τα χώματα από τη φλούδα τους. Έπειτα τις κόβετε οριζόντια στη μέση, να σχηματισθεί “βαρκούλα” και τις βράζετε σε νερό που κοχλάζει για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ανάλογα με το μέγεθός τους.
  2. Μετά τις βγάζετε από τη κατσαρόλα, με μια τρυπητή κουτάλα, και τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι χαράζετε τη σάρκα της πατάτας, γύρω γύρω από τη φλούδα, αφήνοντας λίγη σάρκα περιμετρικά για να μη “σκίσετε” τη φλούδα τους και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τη ψίχα της  πολύ προσεκτικά. 
  3. Μεταφέρετε τη ψίχα από τις πατάτες σε ένα μπολ και τη πολτοποιείτε με ένα πιρούνι. Αλατίζετε τις άδεις πατάτες μέσα στο ταψί, αλατοπιπερώνετε και τη ψίχα της στο μπολ και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε στο μπολ το ζαμπόν, το 1½ φλ. τριμμένο ένταμ, το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
  4. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτηθεί διορθώνετε. Με ένα μεγάλο κουτάλι μοιράζετε ισομερώς τη γέμιση μέσα στις άδειες πατάτες στο ταψί. Πασπαλίζετε από πάνω το 1/2 φλ. τυρί τσένταρ, μοιράζοντάς το ισομερώς και πάνω από το τσένταρ τοποθετείτε, προαιρετικά, κομματάκια από το ψιλοκομμένο μπέικον και πασπαλίζετε με λίγο μαύρο σουσάμι.
  5. Ψήνετε τις πατάτες σας σε καλά προθερμασμένο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, φούρνο για 12-15 λ περίπου ή μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά, κάνουν μια ελαφριά κρούστα και πάρουν ένα ροδαλό-χρυσό χρώμα. Καλή σας όρεξη!



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες γεμιστές σαν πίτσα