Πατάτες “τηγανιτές” διαίτης με ελάχιστες θερμίδες

Πατάτες “τηγανιτές” διαίτης με ελάχιστες θερμίδες

Γνωρίζετε ότι μια πατάτα έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα μήλο; Οι τηγανιτές πατάτες παχαίνουν διότι όταν τηγανίζονται εμποτίζονται με πάρα πολύ λάδι και το λάδι παχαίνει.  Μια υπέροχη συνταγή για να μην τις στερείστε και να απολαύσετε τραγανές πατάτες «τηγανιτές» στο …. φούρνο  … χωρίς τύψεις…

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό πατάτες
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • αλάτι χονδρό
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε μπόλικο αλατισμένο νερό προσέχοντας να μη λιώσουν.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκρίλ στους 200 βαθμούς κελσίου. Παίρνουμε ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι στο οποίο προσθέτουμε  το λάδι και το βάζουμε στο φούρνο να κάψει.
  3. Βγάζουμε τις βραστές πατάτες από τη κατσαρόλα και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να σουρώσουν από τα νερά τους και να κρυώσουν ελαφρώς. Αφού στραγγίξουν τις καθαρίζουμε από τις φλούδες τους  [αν θέλουμε] και τις κόβουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας δηλ. ή μικρές φέτες κυδωνάτες ή μικρά κυβάκια.
  4. Βγάζουμε το πυρέξ ή το ταψάκι μας από το φούρνο εφ” όσον το λάδι που έχουμε βάλει μέσα έχει κάψει πολύ και βάζουμε μέσα τις κομμένες πατάτες μας.  Με ένα κουτάλι θα τις ανακατέψουμε ώστε να πάει παντού το καυτό λάδι και να πιάσουν κρούστα.. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη πάπρικα και λίγο χονδρό αλάτι.
  5. Τις βάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε στην τελευταία σχάρα χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για 10΄περίπου,  μέχρι να ροδίσουν καλά, να γίνουν τραγανές  και η όψη τους να θυμίζει τηγανισμένη πατάτα. 
  6. Βγάζουμε από το φούρνο, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρουμε ζεστές πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

potato-wedges1a

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες “τηγανιτές” διαίτης με ελάχιστες θερμίδες