Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι

Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι

Μια συνταγή για μοναδικές πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι.Λαχταριστές και νόστιμες πατατούλες για να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα και πουλερικά σας.

Υλικά συνταγής

  • Πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή κύβους για να γεμίσετε το ταψί του φούρνου 
  • αλάτι – πιπέρι
  • 4 πορτοκαλιών το χυμό
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1¼ κ.σ. μέλι
  • 2-3 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε 3/4 φλ. τσαγιού καυτό νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου επάνω-κάτω. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή σε κύβους, τις αλατοπιπερώνουμε και τις απλώνουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου. 
  2. Εναλλακτικά, για περισσότερη γεύση τηγανίζουμε σε φρυτέζα τις κομμένες πατάτες, σε δόσεις, σε υψηλή θερμοκρασία, για λίγα λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα και κρούστα εξωτερικά χωρίς να βράσουν εσωτερικά. Τις βγάζουμε από τη φριτέζα και τις τοποθετούμε απευθείας στο ταψί του φούρνου.
  3. Βάζουμε σε ένα βαζάκι που κλείνει ερμητικά όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής – εκτός από το χυμό πορτοκαλιού που βάζουμε το χυμό από τα 2 πορτοκάλια μόνο και το ζωμό κότας.  Ανακινούμε έντονα το βαζάκι για αρκετή ώρα ώστε να γίνει ένας παχύρευστος χυλός και να λιώσει καλά το μέλι.
  4. Μετά περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες που ήδη έχουμε τοποθετήσει στο ταψί, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το ζωμό κότας.  Ψήνουμε τις πατάτες μας στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά και ροδίσουν εξωτερικά. 
  5. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το αν έχετε προτηγανίσει τις πατάτες ή όχι.
 
Tip: Μπορείτε να αυξομειώσετε τη ποσότητα του σκόρδου ή της μουστάρδας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.