Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι

Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι

Μια συνταγή για μοναδικές πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι.Λαχταριστές και νόστιμες πατατούλες για να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα και πουλερικά σας.

Υλικά συνταγής

  • Πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή κύβους για να γεμίσετε το ταψί του φούρνου
  • Χυμό 4 πορτοκαλιών
  • Χυμό 1 λεμονιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αρκετή ποσότητα αποξηραμένο θυμάρι
  • 1¼ κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Προαιρετικά ζωμό κότας ή λαχανικών για περισσότερη γεύση διαλυμένο σε ½ ποτηράκι κρασιού καυτό νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή σε κύβους, τις αλατίζουμε και τις τοποθετούμε σε ταψί ή για περισσότερη γεύση τις τηγανίζουμε σε φριτέζα σε πολύ καυτό λάδι, σε μεγάλη θερμοκρασία, για λίγα λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα και κρούστα εξωτερικά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις πατάτες σε δόσεις τηγανίσματος. Τις βγάζουμε από τη φριτέζα και τις τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου επάνω-κάτω.
  3. Βάζουμε σε ένα βαζάκι που κλείνει ερμητικά όλα τα πιο πάνω υλικά,-το χυμό από τα 2 πορτοκάλια μόνο- και ανακινούμε έντονα το βαζάκι σαν σέικερ για αρκετή ώρα ώστε να γίνει ένας παχύρευστος χυλός και να λιώσει καλά το μέλι.
  4. Μετά περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες που ήδη έχουμε τοποθετήσει στο ταψί, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού [καθόλου νερό].
  5. Τοποθετούμε το φαγητό στον ήδη προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες μας μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν ανάλογα ανάλογα αν τις έχετε προτηγανίσει ή όχι.
 
Μπορείτε να αυξήσετε τη ποσότητα του σκόρδου ή της μουστάρδας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.