Παστίτσιο

Παστίτσιο

Κλασική συνταγή, που θα μας θυμίζει πάντα την κουζίνα της μαμάς μας. Μια αυθεντική συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 συσκευασία Τομάτα στον τρίφτη (500 γρ.)
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 πακέτο (1/2 κιλό) μακαρόνια Νο.2
  • 3-4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • τριμμένο τυρί ή φρυγανιά τριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 ½ -2 δόσεις μπεσαμέλ , ανάλογα με το πάχος της μπεσαμέλ που θέλετε [βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τσιγαρίζετε το κιμά σε ελαιόλαδο, ανακατεύοντας τον και τον συνθλίβοντάς τον με ένα πηρούνι, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Προσθέτετε το κρεμμύδι αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε για λίγο το τσιγάρισμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη.
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κιμά να σιγοβράσει για 15 λ περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του. Τον αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνετε στην άκρη.
  3. Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο με χονδρό αλάτι νερό, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία, για να μη παραβράσουν και να είναι αλ ντέντε. Τα σουρώνετε και τα περιχύνετε με τις 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο.
  4. Ετοιμάζετε τη σάλτσα μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τη καρυκεύετε με μοσχοκάρυδο.
  5. Λαδώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Ρίχνετε μέσα στα μακαρόνια 2 κ.σ. έτοιμο κιμά και 2 κ.σ. μπεσαμέλ και τα ανακατεύετε. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. [*] Σκεπάζετε με τη σάλτσα μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί ή φρυγανιά και μοσχοκάρυδο.
  6. Ψήνετε το παστίτσιο στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 55-60 λ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψετε σε κομμάτια.

[*] Εναλλακτικά, αντί να “στρώσετε” το κιμά πάνω από τα μακαρόνια τον ανακατεύετε όλον με τα μακαρόνια και στρώνετε από πάνω τη μπεσαμέλ.