Παστίτσιο ζουμερό με ριγκατόνι εύκολο και πεντανόστιμο

Παστίτσιο ζουμερό με ριγκατόνι εύκολο και πεντανόστιμο

Παστίτσιο.. ένα λαχταριστό παραδοσιακό φαγητό που πάντα θα μας φέρνει μνήμες από την παιδική μας ηλικία.. Ένα φαγητό αγαπημένο μικρών και μεγάλων που σερβίρετε συχνά στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι μας και πάντα γίνεται ανάρπαστο.  Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή για εξαιρετικό παστίτσιο με ζυμαρικό ριγκατόνι, νοστιμότατη ζουμερή σάλτσα κιμά και αφράτη μπεσαμέλ. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το ζυμαρικό
  • 1 συσκευασία (500 γρ.) ριγκατόνι
  • αλάτι χοντρό
  • 5-6 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 μέτρια καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 συσκευασία ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. ζωμό κότας ή νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την ζουμερή μπεσαμέλ
  • 1.250 γρ. γάλα
  • 6 γεμάτες κ.σ. (125 γρ.) κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • αλάτι
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την σάλτσα κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδα σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τον κιμά μέχρι να αλλάξει ελαφρώς χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύτε για 2-3 λ ή μέχρι να μαραθούν. Μετά ρίχνετε και τον πελτέ και τον “ψήνετε” ανακατεύοντας για 1 λ.
  2. Στη συνέχεια σβήνετε με το κονιάκ και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε τις ντομάτες και το 1/2 φλ. ζωμό κότας ή νερό. Ανακατεύετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λ. Αν στεγνώσει νωρίς ο κιμάς συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό. Όταν θα είναι έτοιμος κιμάς θα πρέπει ναι είναι ζουμερός και μελωμένος.
  3. Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνετε το δαφνόφυλλο, την κανέλα και αλατοπίπερο. Αφήνετε τα μυρωδικά να αρωματίσουν για 6-8 λ και μετά τα αφαιρείτε. Όταν θα είναι έτοιμος ο κιμάς, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό ή νερό προκειμένου να είναι ζουμερός. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  4. Για το ζυμαρικό: Παράλληλα με τον κιμά βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, 2-3 λ λιγότερο από τον χρόνο που αναφέρεται στην συσκευασία λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ψηθεί και στο φούρνο. 
  5. Για την κρέμα μπεσαμέλ: Βάζετε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά για την μπεσαμέλ, εκτός από τα αυγά, και τα ανακατεύετε πολύ συχνά για λίγα λεπτά μέχρι να βράσουν και να πήξει η κρέμα.
  6. Την αποσύρετε από τη φωτιά, την αφήνετε για 5-6 λ να κρυώσει ελαφρώς και μετά προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και το κεφαλοτύρι ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις με σύρμα για να ομογενοποιηθούν ταχύτατα τα αυγά μέσα στην κρέμα.
  7. Για το στήσιμο του πιάτου: Στραγγίζετε τα ριγκατόνι τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα κιμά, προσθέτετε και τη μισή σάλτσα μπεσαμέλ με το κεφαλοτύρι και ανακατεύετε πολύ καλά προκειμένου να γεμίσουν τα ζυμαρικά με τις σάλτσες.
  8. Αδειάζετε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα μπεσαμέλ με το κεφαλοτύρι και την απλώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω την πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια με τις 5-6 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι.
  9. Για το ψήσιμο: Ψήνετε το παστίτσιο σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, στην μεσαία σχάρα, στον αέρα για 30 λ ή μέχρι να κάνει μια ελαφριά κρούστα η επιφάνειά του. 
  10. Το παστίτσιο σας δεν κόβετε σε κομμάτια όσο είναι ζεστό. Θα πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει πρώτα. Σας προτείνουμε όμως να το σερβίρετε ζεστό με κουτάλα όσο ακόμα τρέχουν οι κρέμες του για να απολαύσετε το τέλειο πιάτο. Αν θέλετε πιο αραιή υφή στην μπεσαμέλ (για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα) θα προσθέσετε 1 φλ. γάλα επιπλέον στην κρέμα μπεσαμέλ. Έτσι θα γίνει και πιο τρεμουλιαστό το παστίτσιο σας.

Σημείωση:Μην σας τρομάζει αν οι σάλτσες είναι αρκετά ζουμερές. Θα ρουφήξουν καλύτερα τα ζυμαρικά και θα γίνουν τέλεια. Σε αυτή τη συνταγή δεν βάζετε τις παρασκευές σε στρώσεις όπως το κλασικό παστίτσιο. Εδώ οι κρέμες θα γεμίσουν την τρύπα του ριγκατόνι και θα ΄σκάνε” στο στόμα σε κάθε δαγκωνιά.


Sintayes.gr,

Συνταγή: Παστίτσιο ζουμερό με ριγκατόνι εύκολο και πεντανόστιμο