Παστίτσιο μελιτζάνας με επικάλυψη γιαουρτιού

Παστίτσιο μελιτζάνας με επικάλυψη γιαουρτιού

Ένα πρωτότυπο αλλά πεντανόστιμο παστίτσιο με πένες, φέτα και μελιτζάνες καλυμμένο με κρέμα  γιαουρτιού. Η συνταγή γι αυτό το υπέροχο, υγιεινό, χορταστικό παστίτσιο είναι λίγο χρονοβόρα αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την γεύση του και θα το απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. πένες
  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα  ή τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, χονδροκομμένα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κοφτό κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο
  • Για την επικάλυψη κρέμας γιαουρτιού:
  • 1 κιλό γιαούρτι αρεσκείας σας (αγελαδινό ή πρόβειο, πλήρες ή ελαφρύ, στραγγιστό ή μη)
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κοφτή κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο για 5-6 λ σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο γκρίλ χωρίς λιπαρή ουσία

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την επικάλυψη γιαουρτιού: Βάζετε σε ένα μπολ το γιαούρτι και τα αυγά (χωρίς να έχετε ήδη χτυπήσει) και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε απαλά απλώς να ενσωματωθούν, χωρίς απαραιτήτως να διαλυθούν τελείως τα αυγά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά. 
  2. Για το παστίτσιο: Βράζετε τις πένες, σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό 3 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. Τις στραγγίζετε και τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα. 
  3. Τοποθετείτε σε σουρωτήρι τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αλατίζετε με 1 1/2 κ.σ. χοντρό αλάτι, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε για 30 λ μέσα στο σουρωτήρι να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε πολύ καλά κάτω από νερό βρύσης για αρκετή ώρα, τα στύβετε ελαφρώς και τα στεγνώνετε με πετσέτα.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 4-6 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες και σιγοβράζετε για 20-25 λ με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε το βασιλικό (ή το μαϊντανό), το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
  5. Εν τω μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε σε δόσεις, τους κύβους μελιτζάνας (αφού τους έχετε σκουπίσει καλά) για 1-2 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Στραγγίζετε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε τους κύβους μελιτζάνας ως εξής: Τους αλείφετε καλά με λάδι και τους ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C και λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 – 34 εκ. (ή ένα ταψί ορθογώνιο, με διαστάσεις 40×30 εκ.). 
  7. Στη κατσαρόλα με τις πένες ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας και τους κύβους μελιτζάνες και ανακατεύετε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, το απλώνετε ομοιόμορφα και σκορπίζετε σε όλη την επιφάνεια τη θρυμματισμένη φέτα, χωρίς να ανακατέψετε. Τέλος από πάνω καλύπτετε με το μείγμα γιαουρτιού-αυγών από το ψυγείο, ισιώνετε καλά την επιφάνεια και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  8. Ψήνετε το παστίτσιο για 25-30 λ  ή μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει μια καφέ κρούστα. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρή και το συνοδεύετε με μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα. 

kxkxkxkxkx

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Παστίτσιο μελιτζάνας με επικάλυψη γιαουρτιού