Αναρτήθηκε στις 28/05/2016 σε Ζυμαρικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Παστίτσιο με μανιτάρια, πράσα και μπέικον
Ένα παστίτσιο … αλλιώτικο από το συνηθισμένο αλλά το ίδιο πεντανόστιμο. Μια συνταγή για ένα νοστιμότατο και υγιεινό πιάτο… Υπέροχο παστίτσιο με λαζάνια, μανιτάρια, πράσα και μπέικον.
Υλικά συνταγής
- Για τη μπεσαμέλ:
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 1 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- 3 αυγά
- λίγο αλατοπίπερο
- Για τη γέμιση:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος
- 450 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 συσκευασία λαζάνια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε με σπάτουλα διαρκώς μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ ακόμα. Προσθέτετε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά, για να μη σβολιάσει η κρέμα, μέχρι να πήξει καλά.
- Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα πρώτα το 1 φλ. τυρί και μετά ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
- Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το πράσο για 1 λ. Προσθέτετε τις φέτες μανιταριών και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαραθούν και να στεγνώσουν από τα υγρά τους.
- Προσθέτετε το μπέικον και σοτάρετε για 1 λ ακόμα. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση μαζί με τα μανιτάρια και πήξει ελαφρώς, αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό.
- Στρώνετε λίγη από τη μπεσαμέλ στο πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους, καλύπτετε από πάνω με μια στρώση λαζάνια και από πάνω τη μισή ποσότητα μανιταριών. Συνεχίζετε με μια στρώση λαζάνια τα υπόλοιπα μανιτάρια και τέλος σκεπάζετε με μια τελευταία στρώση από λαζάνια.
- Απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/3 φλ. τριμμένο τυρί και ψήνετε το παστίτσιο σας στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10-15 λ να “σταθεί” και μισοκρυώσει. Το κόβετε μετά σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή
28/05/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παστίτσιο με μανιτάρια, πράσα και μπέικον