Παστιτσάδα Κερκυραϊκή

Παστιτσάδα Κερκυραϊκή

Η διάσημη Κερκυραϊκή παστιτσάδα με πεντανόστιμο κόκκορα με πλούσια και μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας με χοντρά κατά προτίμηση μακαρόνια για να το απολαύσετε στο Κυριακάτικο τραπέζι και να μοσχοβολίσει το σπίτι. Μια απλή και εύκολη συνταγή του Χρ. Πέσκια, μια συνταγή “διαμάντι” της Επτανησιακής κουζίνας που έγινε διάσημη για το ανεπανάληπτο γευστικό αποτέλεσμα του πιάτου και που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε!!!

Υλικά συνταγής

  • 6 μπούτια κόκορα ή 1 κόκορας 2,8-3 κιλά, κομμένος σε μερίδες
  • 100 ml ελαιόλαδο ή 50ml ελαιόλαδο+50ml βούτυρο (στη Κέρκυρα χρησιμοποιούν μόνο βούτυρο)
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1/2 πορτοκαλιού τη φλούδα
  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες στον τρίφτη (ή Ντομάτες στο τρίφτη έτοιμες συσκευασμένες εμπορίου) 
  • 500ml κρασί λευκό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Σπετσιερικό (μείγμα από: κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη κοπανισμένη, μπαχάρι, κύμινο και τσίλι ή μπούκοβο προαιρετικά) [*]
  • 1/2 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά) 
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά Νο. 5 ή άλλο Νο. επιλογής σας
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 100 ml ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κόκορα μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις 2 πλευρές. Αλατίζετε και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε το κόκορα από τη κατσαρόλα και τον μεταφέρετε σε πιατέλα. 
  2. Χύνετε το μισό ζεστό ελαιόλαδο από τη κατσαρόλα, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Μετά προσθέτετε το πελτέ και τη πάπρικα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον.
  3. Σβήνετε το φαγητό με το ξύδι και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, τις τριμμένες ντομάτες, το σπετσιερικό, τη δάφνη και τη φλούδα πορτοκαλιού και 300 ml βραστό νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λ.
  4. Μετά προσθέτετε τον σοταρισμένο κόκορα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για περίπου 1:30-1:45 ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά ο κόκορας και πήξει αρκετά η σάλτσα του. Στη 1 ώρα βρασίματος αλατοπιπερώνετε.
  5. Εν τω μεταξύ βάζετε τα μακαρόνια σας να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο με 2 κ.σ. αλάτι, βραστό νερό, 4 λ λιγότερο από την ώρα που προτείνεται στη συσκευασία τους. Όταν είναι έτοιμος ο κόκορας τον μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και μεταφέρετε τα μακαρόνια μισοβρασμένα στη σάλτσα της κατσαρόλας. Τα αφήνετε να βράσουν για 4 λ επιπλέον.
  6. Πετάτε το τουλπανάκι με τα μπαχαρικά (αν δεν χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη), τις δάφνες και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Προσθέτετε στα μακαρόνια το ελαιόλαδο και το σχοινοπράσο (προαιρετικά), ανακατεύετε, διορθώνετε στο αλάτι μετά από δοκιμή και τα σερβίρετε σε πιάτα. Από πάνω πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και προσθέτετε από 1 μπούτι κόκορα. Καλή σας όρεξη!

[*] “Σπετσιερικό”: προέρχεται απ’ την Ιταλική λέξη spezia που σημαίνει καρύκευμα ή μπαχαρικό. Το Σπετσερικό είναι το μείγμα μπαχαρικών που βάζουν στη παστιτσάδα στην Κέρκυρα και απογειώνουν τη γεύση της.

Αποτελείτε από: ¼ κ.γ. από το κάθε μπαχαρικό που αναφέρεται πιο πάνω στη συνταγή, κατά προτίμηση σε σκόνη. Αν δεν χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη τα κλείνετε σε ένα τουλπανάκι, τα δένετε καλά και τα ρίχνετε μέσα στη σάλτσα.

Photo: www.peoplegreece.com



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Παστιτσάδα Κερκυραϊκή

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page