Παπουτσάκια με κιμά μανιταριών νηστίσιμα

Παπουτσάκια με κιμά μανιταριών νηστίσιμα

Πεντανόστιμα παπουτσάκια μελιτζάνας σε μια νηστίσιμη παραλλαγή με κιμά μανιταριών καλυμμένα με μια απλή, νηστίσιμη μπεσαμέλ η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει γευστικά από τη κλασική μπεσαμέλ . Μια συνταγή για ένα λαδερό φαγητό με βάση τη μελιτζάνα με περίσσια νοστιμιά που θα σας εντυπωσιάσει, γιατί νηστεία δεν σημαίνει… άνοστο φαγητό. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 8 χοντρές μελιτζάνες τσακώνικες 
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένα σε κυβάκια 
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή 
  • 350 μανιτάρια φρέσκα λευκά
  • 350 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους
  • ½ ματσάκι βασιλικός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα του)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ φλ. τσαγιού ζωμός λαχανικών
  • τριμμένη φρυγανιά, για το πασπάλισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζετε. Κόβετε τα κοτσάνια και με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις χαράζετε στη μέση κατά μήκος χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι τέρμα και κοπούν στα 2. Τις ανοίγετε ελαφρώς με τα χέρια σας (σαν βαρκούλα) και χαράζετε το εσωτερικό τους μπακλαβαδωτά. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και εσωτερικά (μέσα τα μπακλαβαδωτά ανοίγματα), τις ραντίζετε με ελαιόλαδο. Τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. 
  2. Καθαρίζετε τα μανιτάρια με ένα νωπό πανί και τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια μεγέθους ζαριού. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι, αλάτι και τη πάπρικα και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 2 λ.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λ περίπου. Προσθέτετε το σκόρδο, λίγο αλατοπίπερο ανακατεύετε να ενσωματωθούν και τα σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε ½ λ και μετά προσθέτετε τη ντομάτα και το βασιλικό, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα για 5 λ περίπου ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. 
  4. Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουταλάκι ή πιρούνι, αφαιρείτε, “σκάβοντας” τη ψημένη ψίχα τους, (φροντίζοντας να αφήσετε αρκετή “ψίχα” μέσα στη μελιτζάνα), τη προσθέτετε στο μείγμα με το κιμά μανιταριών και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  5. Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε και το αλεύρι και τα ανακατεύετε με σύρμα, για 2 λ περίπου ή μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτετε σταδιακά και το ζωμό λαχανικών και συνεχίζετε ανακάτεμα μέχρι να μια σχετικά πηχτή μπεσαμέλ. Την αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και την αποσύρετε από τη φωτιά.
  6. Τοποθετείτε τις μελιτζάνες στο αντικολλητικό ταψί, τις γεμίζετε ισομερώς, (ανοίγοντάς τες ελαφρώς με τα χέρια σας),  με το μείγμα γέμισης και από πάνω στρώνετε τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με τριμμένη φρυγανιά και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. 

Μια συνταγή της Ντ. Νικολάου από το βιβλίο  “Τα Νηστίσιμα της Ντίνας” από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Παπουτσάκια με κιμά μανιταριών νηστίσιμα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.