Πάπια με πορτοκάλι

Πάπια με πορτοκάλι

Πάπια με πορτοκάλι στη γάστρα. Μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή για ένα νόστιμο πουλερικό. Πάπια με τον απόλυτο συνδιασμό του πορτοκαλιού που απογειώνει τη γεύση της. 

Υλικά συνταγής

  • 1 πάπια 2 κιλά περίπου
  • 1 κ.σ. κοφτή αλεύρι
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος
  • 1/2 φλ. τσαγιού άσπρο κρασί
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τη πάπια [τη καψαλίζετε αν αυτό απαιτείται] τη πασπαλίζετε μέσα στη κοιλιά και εξωτερικά με αλατοπίπερο, την αλείφετε με βούτυρο και τη βάζετε σε βουτυρωμένη γάστρα με λίγο νερό. Τη ψήνετε ξεσκέπαστη στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Παίρνετε 1 κ.σ. από το λίπος της γάστρας και το βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα. Ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Προσθέτετε το 1 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος, το κρασί, λίγο αλάτι και βράζετε τη σάλτσα για 2′ περίπου ανακατεύοντας.
  3. Περιχύνετε με τη σάλτσα τη πάπια, σκεπάζετε τη γάστρα, τη βάζετε στο φούρνο, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170-180 βαθμούς και την αφήνετε να σιγοψηθεί επί 1 ώρα και 15′ περίπου. 
  4. Εν” τω μεταξύ, καθαρίζετε τα πορτοκάλια, κόβετε τη φλούδα σε λεπτά μακρόστενα σαν σπιρτόξυλα κομματάκια και τα βράζετε σε κοχλαστό νερό για 3-4 λεπτά. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα στραγγίζετε. 
  5. Όταν η πάπια είναι έτοιμη, τη τοποθετείτε σε πιατέλα και την αφήνετε στην άκρη. Παίρνετε τους ζωμούς της από τη γάστρα και τους βράζετε για 1-2 λεπτά για να πήξει ελαφρώς.
  6. Σε άλλη κατσαρολίτσα βράζετε τη ζάχαρη με 2 κ.σ. νερό μέχρι να πάρει το σιρόπι χρώμα καραμέλας. Το προσθέτετε στη σάλτσα μαζί με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού βράζετε τη σάλτσα επί 1 λεπτό και προσθέτετε τα κομματάκια της φλούδας που έχετε βράσει. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω στη πάπια,  γαρνίρετε με φέτες πορτοκάλι και σερβίρετε.

Καλά Χριστούγεννα

Natal_1296078408

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πάπια με πορτοκάλι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.