Αναρτήθηκε στις 07/04/2014 σε Βασικές παρασκευές, Συνταγές
Παντεσπάνι
Φτιάξτε μόνοι σας βάσεις παντεσπάνι για τα γλυκά σας με μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ. Με σκέτο αλεύρι για άσπρο παντεσπάνι , με κακάο για παντεσπάνι σοκολάτας.
Υλικά συνταγής
- 6 αβγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
- βούτυρο (για άλειμμα ταψιού)
- Για παντεσπάνι σοκολάτας αντικαταστήστε 3 κ.σ. αλεύρι με 3 κ.σ. κακάο
- Για το σιρόπι: Για να σιροπιάσετε το παντεσπάνι σας βράστε για 3′-4΄,1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη και λίγη βανίλια.
Εκτέλεση συνταγής
- Σπάμε τα αβγά και τοποθετούμε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια.
- Προσθέτουμε στο σκεύος με τους κρόκους τη ζάχαρη [κρατάμε 2 κουταλιές για τη μαρέγκα] και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια μόνα τους με το μίξερ για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα για να ενσωματωθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και συνεχίζουμε να αν ανακατεύουμε με κουτάλα με πολύ απαλές κινήσεις .
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί 25 εκ. περίπου, ελαφρά βουτυρωμένο [ή χαρτί ψησίματος] και ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει καλά.
- Το βγάζουμε από το φούρνο. Αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψετε σε 2 ή 3 οριζόντια μέρη. [Για τη κοπή χρησιμοποιούμε μεγάλο μαχαίρι ψωμιού, με δόντια].
07/04/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παντεσπάνι