Παντεσπάνι

Παντεσπάνι

Φτιάξτε μόνοι σας βάσεις παντεσπάνι για τα γλυκά σας με μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ. Με σκέτο αλεύρι για άσπρο παντεσπάνι , με κακάο για παντεσπάνι σοκολάτας.

Υλικά συνταγής

  • 6 αβγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
  • βούτυρο (για άλειμμα ταψιού)
  • Για παντεσπάνι σοκολάτας αντικαταστήστε 3 κ.σ. αλεύρι με 3 κ.σ. κακάο
  • Για το σιρόπι: Για να σιροπιάσετε το παντεσπάνι σας βράστε για 3′-4΄,1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη και λίγη βανίλια.

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σπάμε τα αβγά και  τοποθετούμε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια.
  2. Προσθέτουμε στο σκεύος με τους κρόκους  τη ζάχαρη [κρατάμε 2 κουταλιές για τη μαρέγκα] και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Χτυπάμε  τα ασπράδια μόνα τους με το μίξερ για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα για να ενσωματωθεί η ζάχαρη.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και συνεχίζουμε να αν ανακατεύουμε με κουτάλα με πολύ απαλές κινήσεις .
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχουμε μια λεία κρέμα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί 25 εκ. περίπου,  ελαφρά βουτυρωμένο [ή χαρτί ψησίματος] και ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει καλά.
  7. Το βγάζουμε από το φούρνο.  Αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψετε  σε 2 ή 3 οριζόντια μέρη. [Για τη κοπή χρησιμοποιούμε μεγάλο μαχαίρι ψωμιού, με δόντια]. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Παντεσπάνι