Πανεύκολο παγωτό τιραμισού

Πανεύκολο παγωτό τιραμισού

Ένα πανεύκολο, για αρχάριους,  παγωτό τιραμισού, για να το απολαύσετε τις καυτές μέρες του  καλοκαιριού με τους φίλους σας πίνοντας το καφεδάκι σας ή για να το σερβίρετε ως το τέλειο επιδόρπιο. Μια συνταγή (ελαφρώς προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα παγωτό που θα απολαύσουν σίγουρα οι λάτρεις του τιραμισού και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 125ml δυνατός καφές μαύρος (κατά προτίμηση εσπρέσο), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60ml λικέρ Καλούα (Kahlúa) ή άλλο λικέρ επιλογής σας 
  • 60ml κρασί Marsala ή Μοσχάτο Λήμνου, ή Σαμιώτικο ή και Μαυροδάφνη 
  • 200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ (savoiardi)
  • 1½ λίτρα παγωτό Τιραμισού, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. κουβερτούρα μαύρη, τριμμένη σχεδόν σε σκόνη 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφήνετε το παγωτό εκτός κατάψυξης μέχρι να μαλακώσει τόσο όσο να μπορείτε να το στρώσετε ομαλά πάνω στα σαβαγιάρ. Παίρνετε ένα ταψάκι 20 εκ. και το στρώνετε με χαρτί ψησίματος στη βάση και τα τοιχώματά του. 
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το καφέ, το λικέρ και το κρασί. Βυθίζετε τα σαβαγιάρ, ένα τη φορά στο μείγμα καφέ, για λίγο για να μην μουλιάσουν, και τα τοποθετείτε σε μια στρώση στη βάση του ταψιού. Κόβετε κάποια σαβαγιάρ, αν απαιτείται, για να καλύψετε τυχόν κενά στη στρώση βάσης. 
  3. Πάνω από τα σαβαγιάρ στρώνετε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα παγωτού τιραμισού, ισιώνετε την επιφάνειά του και από πάνω το πασπαλίζετε με τη μισή τριμμένη σοκολάτα.
  4. Επαναλαμβάνετε τη ίδια διαδικασία στρώσεων δηλ. πάνω από τη τριμμένη σοκολάτα μια στρώση με σαβαγιάρ βυθισμένα στο μείγμα καφέ, από πάνω στρώση με το υπόλοιπο παγωτό και τελειώνετε πασπαλίζοντας την υπόλοιπη τριμμένη σοκολάτα.
  5. Το βάζετε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να καταψυχθεί καλά. Τριάντα (30) λεπτά περίπου πριν το σερβίρετε το βγάζετε από τη κατάψυξη και το βάζετε στο ψυγείο να μαλακώσει. Στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε.