Αναρτήθηκε στις 17/10/2019 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι
Σάμαλι… πολίτικο. Ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο γλυκό. Ένα γλύκισμα, που όταν το μυρίζεις είναι σαν να … μυρίζει … μανούλα… Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα ιδιαίτερα νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το σάμαλι:
- 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αμμωνία, σκόνη
- 1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο + λίγη επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
- 400 ml νερό
- 1 καψουλίτσα βανίλια
- λίγα αμύγδαλα [προαιρετικά]
- Για το σιρόπι:
- 600 ml νερό
- 900 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. γλυκόζη
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για 10 λ από την ώρα βρασμού. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει καλά.
- Για το σάμαλι: Βάζετε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι μαζί και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λ. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Αλείφετε με λίγη μαργαρίνη ένα ταψί 33×24 εκ. και αδειάζετε μέσα όλο το μείγμα για το σάμαλι. Στρώνετε με σπάτουλα την επιφάνειά του [προαιρετικά το κόβετε σε κομμάτια και γαρνίρετε κάθε κομμάτι με αμύγδαλο] και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
- Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζετε αμέσως όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι [ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι]. Το αφήνετε μέχρι να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή
17/10/2019
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι