Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι

Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι

Σάμαλι… πολίτικο. Ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο γλυκό. Ένα γλύκισμα, που όταν το μυρίζεις  είναι σαν να … μυρίζει … μανούλα… Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα ιδιαίτερα νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το σάμαλι:
  • 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αμμωνία, σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο + λίγη επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • 400 ml νερό
  • 1 καψουλίτσα βανίλια
  • λίγα αμύγδαλα [προαιρετικά]
  • Για το σιρόπι:
  • 600 ml νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για 10 λ από την ώρα βρασμού. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει καλά. 
  2. Για το σάμαλι: Βάζετε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι μαζί και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λ. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι. 
  3. Αλείφετε με λίγη μαργαρίνη ένα ταψί 33×24 εκ. και αδειάζετε μέσα όλο το μείγμα για το σάμαλι. Στρώνετε με σπάτουλα την επιφάνειά του [προαιρετικά το κόβετε σε κομμάτια και γαρνίρετε κάθε κομμάτι με αμύγδαλο] και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
  4. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζετε αμέσως όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι [ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι]. Το αφήνετε μέχρι να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

untitled

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι